10 Правила за безбедност и мерки на претпазливост

25 јули, 2020 | Корисни совети

blank

Работата со дрво може да биде безбедно и пријатно хоби или струка, ако ги следите основните правила за безбедност. Неуспехот да се следат овие правила во голема мерка ќе ја зголемат шансата за повреда при работа со Вашите алатки. Никогаш не завземајте став „мене нема да ми се случи“. Посветете им големо внимание на овие 10 правила вашите работни искуства ќе бидат побезбедни и многу повеќе пријатни.

Секогаш носете опрема за безбедност

blank

Најважно правило на обработка на дрво е да се носи соодветна опрема за безбедност. Додека заштитата на слухот е неопходна за некои многу бучни алатки, а може да бидат неопходни и ракавици со латекс при примена на завршни обложувања, Очилата за заштита ставете штом почнете со работа во работилницата и не ги тргнувајте додека не завршите.

Носете соодветна облека

blank

Кога и да работите, избегнувајте лабава облека, затоа што не би сакале ниту една облека да се заплетка во сечилото. Носете облека што е пријатна за околината во која работите, но исто така ќе го заштити вашето тело од какви било чипови од дрво што може да резултираат од сечење. Пред да започнете, запомнете да отстраните било кој висен накит, како што се синџири на вратот или нараквици.

Избегнувајте лекови и алкохол

blank

Ако сте под дејство на какви било штетни супстанци не почнувајте со работа.
Додека сте трезни кога работите со вашите електрични алати многу е мала веројатноста дека би дошло до повреда а и ќе бидете свесни и фокусирани на работата.

Исклучувајте ги од струја апаратите

blank

Секогаш кога треба да промените сечилото електрична алатка, секогаш исклучете ја електричната енергија пред да започнете со промена. Многу дрводелци ги имаат загубено прстите (или полошо) заборавајќи го ова едноставно, но многу важно правило.

Користите продолжни кабли

blank

Користете еден приклучок кај кабелот за продолжување. На овој начин, вие сте принудени да го префрлите кабелот од една алатка на друга пред да може да се користи алатката. На овој начин, секогаш ќе сте сигурни дека струјата на машината што не ја употребувате е исклучена.

Користете остри ножеви и бургии

Алатка за сечење која не е остра е опасна алатка. Исто така, доколку не е идеално остра, ќе треба да работите понапорно за да ја завршите посакуваната задача. Затоа, чувајте го сечилото остро и работната средина чиста со цел да бидете побезбедни и да имате подобри резултати.

Внимавајте на предупредувањата за напонот

Пред да ја поврзете машината со извор на напојување бидете сигурни дека испорачаниот напон е ист како и оценката на моторот.. Извор на напојување со напон поголем од оној што е наведен за алатот, може да резултира во сериозно нарушување на безбедноста на корисникот.Ако не сте сигурни во рејтингот на напонот, не користете ја машината. Исто така, користењето на извор на напојување со напон помал од оној што е потребен за алатот, ќе му наштети на моторот.

Секогаш работете обратно од насоката на движење на секачот

blank
Алатките за обработка на дрво се дизајнирани така што насоката со која се движи дрвото низ алатката е во спротивна насока од движењето на главата за сечење.

Никогаш не ги отстранувате исечените делови со раце

Кога работите на пила на маса итн..никогаш не ставајте ги рацете каде било близу сечилото што се движи, особено кога се обидувате да отстраните отпадоци или отсеци. Почекајте додека сечилото не престане да се движи, а потоа доколку е потребно отстранете ги . Уште подобро, откако сечилото на пилата запре, користете парче отпадоци или стапче за да го преместите отпадот од сечилото.

Избегнувајте да работите во денови кога не сте фокусирани

Расеаноста е дел од секојдневниот живот, а работењето во работилница бара силен фокус и посветеност. Кога сте расеани подобро не продолжувајте со работа. Да го однесете вниманието подалеку од алатката за обработка на дрво е рецепт за катастрофа.

Повеќето несреќи што се случуваат при работа, одржување и поправки, се предизвикани од непочитување на основните правила и мерки за безбедност. Несреќите често може да се избегнат со препознавање на потенцијално опасните ситуации пред тие да се случат. Мора да се внимава на потенцијалните опасности, вклучително и на човечкиот фактор, што можат да влијаат врз безбедноста. Операторите треба да имаат неопходна обука, вештина и алати за соодветно извршување на работата.

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank