5 Корисни совети кои ќе ви помогнат да работите како професионалец

25 јули, 2020 | Корисни совети

blank

Кога станува збор за нешто што причинува задоволство како работата со дрво, претставува вистински предизвик. Многумина се исплашени од алатките и опремата што се потребни при процесот на работата. Денес, часовите за да ги научите овие вештини и да се стекнете со искуство се премногу скапи и бараат добар дел од времето што можеби го немате на располагање.
Наместо да минувате часови истражување за секој вид алатка и техника, разговарајте со луѓето. Побарајте помош и совет за тоа од каде да започнете.
Што сакате да создадете? Какви вештини се обидувате да поседувате или научите? Овие се најважните работи што треба да ги сфатите пред да започнете некој проект, во спротивно, нема да успете.
Без разлика дали сте почетник или не, еве неколку трикови што сите столари треба да ги имаат предвид.

Прво: Секогаш вежбајте и почитувајте ги мерките за безбедност

blank

Голема е опасноста од работењето со алатки што можат да предизвикаат сериозни повреди. Секогаш користете ги правилните додатоци, вклучувајќи соодветна облека и заштитни очила.
Секогаш користете еден продолжен кабел и проверете дали сè е исклучено од струја кога ќе завршите со работата. Под никакви околности не треба да користите тапи алатки.
Телефоните не треба да Ви го одвлекуваат вниманието кога работите со електрични алати.

Може да сретнете еден тон почетници кои не мислат дека безбедноста е исто толку важна како и создавање на совршено парче . Исто така, има премногу експерти кои претпоставуваат дека никогаш нема да се повредат заради нивното искуство на повисоко ниво.
Ако вежбате и промовирате безбедносни мерки на претпазливост пред време, веќе ќе бидете попрофесионални од многу дрводелци, без оглед на вашето образование и обука.

Второ: Едуцирајте се себеси според традиционалните вештини на столарството

blank

Научете една работа и запомнете да вежбате. Практиката ги подобрува вештините што сте ги научиле, дури и ако немате време за часови, секогаш има бесплатни упатства преку Интернет.
Најдобар начин да работите како професионалец во обработка на дрво, е да започнете да работите со други кои се искусни со алатите и опремата. Со колку повеќе експерти ќе разговарате и соработувате, толку повеќе ќе научите за различни техники и како да користите алатки. Дури и ако само добивате помош од некој член на семејство или од пријател, ќе биде добро поминато време.
Не одложувајте… Волонтирајте за проект каде што нудат обука. На тој начин Вие ќе ја работите целата работа и доста ќе научите од вистинските изведувачи.

Трето: Проверете го вашиот буџет достапен за алатки

blank

Не мора да купувате скапа опрема. Некои од основните алатки со кои ќе работите се пила за маса, планери, ленти за заби, спојници и табела на рутер.

Научете ги правилните техники за употреба на кое било парче опрема, без оглед дали е тоа рачно или електрично. Кога ќе одлучите кои проекти сакате да ги преземете, ќе откриете кои алатки ви се потребни за наведените проекти. На пример, ако сакате да изградите маса има одредени алатки што ќе ви бидат потребни.
Мора да бидете сигурни дека знаете како да ги користите тие алатки, за да не се повредите. Без оглед колку лесно да се чини користењето чекан, сепак мора да научите како да го користите правилно со цел да ги спасите Вашите раце од модринки и можеби дури и скршени.
Ако вашиот буџет е мал за купување на кој било вид на производи, прашајте некој пријател или сосед дали можете да позајмите нивни, под претпоставка дека во моментов не го користат.

Четврто: Правите материјали се подеднакво важни колку и алатките за работа

blank

Ако се обидете да изградите полици од дрво со низок квалитет (или погрешно ниво на граѓа), можеби ќе откриете дека тие полици нема да траат многу долго.
Проектите на кои работите ќе утврдат кои материјали ви се потребни, а материјалите што ги имате ќе утврдат кои проекти можете да ги направите. Направи сам – проектите се забавни, но не обидувајте се да направите експертски проекти со погрешни материјали, што е она што има тенденција да се случи со голем број почетници . Тие имаат навика да преземат проекти што се премногу сложени и тешки за нивното ниво на искуство.
Да се започне куќичка за птици може да биде исто толку задоволително како и градењето стол – лулка. Конечно, да знаете која големина на завртките ви е потребна, веројатно е уште поважна од материјалот бидејќи завртките се еден од најголемите фактори што ќе го задржат Вашиот проект да не се распаѓа.

Петто: Научете резбање

blank

Тоа е нешто што е лесно да се научи и е исто така многу корисно. Колку повеќе ги подобрувате вашите вештини за резба, толку повеќе можете да ја зголемите тешкотијата во однос на деталите за сите ваши проекти за обработка на дрво. За оваа вештина е потребно време, трпеливост и тон практики. Ова може да биде едно од неколкуте пати во кои препорачувам да направите вистинска инвестиција.

Ако не користите високо квалитетни алатки, многу е полесно да се повредите, затоа препорачливо е да користите подобри алатки. Поквалитетните алатки можат да го направат чинот на резба релаксирачки и забавен, но само со пристоен нож и суво дрво. Осигурете се дека дрвото е суво, бидејќи користењето на целосно суво дрво ви дава поголема контрола врз резбата.
Бидете сигурни дека се забавувате, во спротивно можеби нема да уживате во обработка на дрво онолку колку што се надевавте! Ако уживате во тоа што го правите, нема да го гледате како работа. Конечна придобивка од обработка на дрво е додавање дополнителни вештини во вашата биографија.

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank