Корисни совети при користење на абрихт

24 февруари, 2021 | Корисни совети

blank

Многу проекти за обработка на дрво бараат можност за изведување на совршен квадратен раб на маса. Постојат многу начини да се изврши оваа задача, но ништо не одговара на перформансите, прецизноста и повторливоста што ги постигнува абрихтот. Ако научите како да го користите вашиот абрихт, направете го тоа правилно и ќе бидете наградени со подобри споеви.

За добри резултати бидете сигурни дека постапувате по следните совети:

  • Исечете го закривувањето

Материјалот кој е на повеќе места закривен, побрзо и поефикасно е да се обележи права линија низ закривениот раб, и по обележаната линија да го извршите сечењето. Потоа може работ да се спои.

  • Претпазливост при спојување на извртени делови

Бидете претпазливи кога спојувате сериозно извртени делови (дијагоналните агли се виткаат во спротивни насоки). Извртувањето можете да го намалите со одреден степен со рачно мазнење или со ремен за мазнење на високите агли. Ако материјалот е долг, можеби ќе биде подобро да го исечете на пократки делови, кои потоа ќе ги споите.

  • Избегнете раздвојување на парчето материјал

За да се избегне раздвојување на парчето материјал, поставете го материјалот така што нагибот ќе биде од страната каде што се врши обработката, притоа во иста насока се вртат  и ножевите за сечење.

  • Не нанесувајте прекумерен притисок

Нанесувајте лесен до умерен притисок при спојување. Во спротивно, ризикувате при притиснување маеријалот да излезе од масата.

blank

  • Не штедете на време

Со 3.175 мм ќе направите груби сечења. За помазна површина препорачливо е секогаш да користите плитки сечења од 0,80 мм.

blank

blank

 

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank