Kорисни совети за струг за дрво (торно)

3 март, 2021 | Корисни совети

blank

Растојанието помеѓу центрите (ДБЦ) е најдолгото работно парче што може да се одржи помеѓу главата и опашката торното. Стругот за дрво ги обезбедува сите карактеристики и перформанси кои им се потребни на повеќето хобисти, дрводелци, производители на мебел, како и за направи сам проекти.

Запознајте и истражете ја најдобро што можете оваа алатка и извадете го максимумот од стругот за дрво!

blank

1. Носете заштитни очила

Дрвните остатоци летаат со значителна брзина што може да доведе до трајно оштетување или губење на видот. Инвестирајте во безбедносни очила со добар квалитет  (или уште подобро штит за лице). Питоа избегнувајте широка облека што може да се заплетка при работа.

2. Чувајте ги алатките остри

Купете алат за острење за да ги одржувате алатките во најдобра состојба. Поминете време да научите како правилно да ги изострите сечилата. Не е комплицирано. Наизменично, купете алатки кои користат заменливи сечила за еднократна употреба.

3. Осветлете ја просторијата

Не можете да го работите она што не можете да го видите. Обезбедете си соодветно осветлување на просторијата, препорачливо е ѕидно или фокусирано осветлување.

4. Вртете

Кога вретеното се врти, наместо да стоите мирно и да ги движите рацете, држете ги рацете прицврстени на страните и движете го телото напред-назад, така ќе Ви биде полесно да направите долги континуирани парчиња.

5. Не заборавајте на алатките

Бидете претпазливи кога купувате големи комплети алатки. Можеби ќе завршите со алатки што ретко ќе ги користите, ако некогаш ги користите. Најдобро е да купите алатка и да научите како да ја користите.

blank

 

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank