3 важни фактори кои го определуваат квалитетот на панелниот мебел: дрвото, површината и кант траката

8 октомври, 2021 | Машини, алати и материјали

blank

Квалитетот на кант траката го одредува животниот век на мебелот. Не само што игра важна улога во штитењето на рабовите на дрвото, го штити од вода, го запечатува ослободувањето на штетни гасови и ја намалува деформацијата, исто така влијае на негово разубавување.

 

1. Како да препознаете кант трака со висок квалитет?

 • Дебелина на кант трака. Воглавно има неколку дебелини од 0.4mm, 0.8mm, 1mm, 1.5mm, 2mm.
 • Кант трката која е со висок квалитет е мазна, во права линија, кантираното парче дрво и траката се цврсто споени, без испакнатини или остатоци од лепак. Линеарната машина за кантирање може да изврши неколку функции: претфрезери, лепење, крајно сечење, грубо отсекување, фино отсекување, полирање итн.
 • Отпорност на стареење, пожолтување, гребнатини и на временските услови. Издрживост на чистење со детергент. Бојата не се менува лесно на изложеност на светлина.

blank

2. Типови на кант трака

 • Дрвена кант трака. Добрите природни дрва како бреза, даб, јавор, бука, цреша и други дрва се обработуваат машински и се сечат на тенки дрвени ленти.

blank

 • ПВЦ кант трака. Ова е највообичаениот материјал кој се користи за кант трака. Направен е од поливинил хлорид. Неговата површина има мек сјај, мазна и одреден степен на отпорност на топлина и корозија и дава цврстина на површината.

blank

Недостатоци: Поливинил хлорид е полимер со многу слаба термичка стабилност. Со цел да се олесни обликувањето, мора да се додадат многу адитиви како пластификатори, стабилизатори на топлина и помагала за обработка.

 • АБС кант трака. Моментално еден од најнапредните материјали во светот, најчесто се користи за кантирање на мебел од висока класа.

blank

Споредба меѓу АБС и ПВЦ кант трака:

 • Кај АБС кант траката не се додаваат адитиви како кај ПВЦ траката, затоа заоблените агли при сечење се многу мазни и отпорни на удари.
 • АБС кант траката има голема отпорност на хемиска корозија. Кафето, алкохолот никогаш нема да предизвикаат штета на неговата површина, додека ПВЦ лесно старее.
 • АБС траката може лесно да изгори при висока температура без загадување на воздухот. ПВЦ произведува токсични и иритирачки гасови како што се HF, HCL, SO2 и диоксин.
 • ПВЦ е лесно кршлива трака.

 

3. Како да кантирате?

 • Рачно кантирање. Кантерката што се користи е релативно едноставна, лепилото за топло топење се загрева и траката е директно запечатена, а потоа истата се исекува со фреза или нож.
 • Автоматско кантирање. Може да заврши повеќекратни процеси истовремено.

 

4. Видови на лепак за кантирање

Главните компоненти на лепилата за топло топење се основните смоли, затегнувачи, пластификатори и некои други адитиви, меѓу кои најголем дел е основната смола.

 • EVA лепак на топло топење

Лепилото за топло топење EVA е еден од најкористените производи за лепило за топло топење во моментов. Ова е затоа што овој тип на лепило има релативно силна материјална приспособливост и има многу видови материјали што можат да се врзат.

 • PUR лепак

Во споредба со традиционалните лепила за топло топење, јачината на лепење на PUR лепилото може да се зголеми неколку пати. Оваа функција е погодна за специјални материјали за лепење на рабови кои бараат висока јачина на лепење, како што се алуминиум и акрилик.

blank

 • blank
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank