Машина за рамнење по површина – АБРИХТ

11 септември, 2020 | Машини, алати и материјали

blank

Абрихтот го носи своето име од неговата примарна функција да произведува рамни рабови на плочи пред да ги спои заедно за да произведе пошироки плочи. Абрихтот е машина за обработка на дрво што се користи за производство на рамна површина по должина на таблата. Машината работи по тесниот раб на плочите, подготвувајќи ги за понатамошна употреба или за лепење во панели.

blank

КАКО РАБОТИ АБРИХТОТ?

Абрихтот се користи за израмнување на површината или работ на таблата. Тајната за тоа како работи лежи во нејзината глава, внатрешната табла и надворешната табла. Овие три компоненти работат во хармонија, овозможувајќи му на абрихтот ефективно да ги израмни деловите.

blank

ЕВЕ КАКО:

Таблата за поставување и надворешната табла се комплементирани едни со други, што значи дека тие се совршено рамни и без извртувања.

Ножевите на главата на секачот се израмнети со надворешната табла.

Подигањето или спуштањето на таблата за поставување ја прилагодува длабочината на сечењето.

Бидејќи дрвото се внесува во главата на машината, материјалот се отстранува правејќи ја таа површина или раб на таблата паралелна со надворешната табла.

Најчесто се потребни неколку поминувања над абрихтот и со секое поминување, страната на таблата на која се работи станува порамна и порамна (сè додека вашиот абрихт е правилно поставен и правилно користен).

ДАЛИ ВИ Е ПОТРЕБЕН АБРИХТ?

Тоа многу зависи од видот на обработка на дрвото и колку често сте во вашата работилница. Ако стигнавте до моментот на обработка на дрво каде што почнувате да користите груба димензионална граѓа, тогаш абрихтот е апсолутно неопходен за непречена работа. Ќе ви заштеди време и труд.

Поради тоа, абрихтот се препорачува да биде првата алатка која ќе ја купите при започнување со вашиот бизнис за обработка на дрво.

ГОЛЕМИНАТА НА АБРИХТОТ

Абрихтерите имаат многу форми, големини, должини и височини, но најчестата големина што ќе ја видите е 20 cm. Тоа значи дека сечилата се долги 20 cm и најширокиот материјал со кој абрихтот може да се справи е 20 cm.

Но, доколку често работите со парчиња пошироки од 20 cm, можеби ќе сакате да размислите за поголеми, пошироки модели.

Друг фактор на големината на абрихтот е должината на лежиштето, колку се долги внатрешната и надворешната табла. Ова е важно затоа што колку е подолга големината на лежиштето, толку подолги можат да бидат плочите што можете успешно да ги споите.

Општо правило за абрихт е тоа што може успешно да ги обработува плочите двојно од должината на нејзиното лежиште. Значи, абрихт од 20 cm може прецизно да соедини 40 cm долга табла.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КОРИСТИ АБРИХТ ОД ДВЕТЕ СТРАНИ?

Технички, да, може. Дали се препорачува? Не.

На прв поглед, лесно е да се претпостави дека може да се користи абрихт за да се добие квадратна форма и да се израмнат сите четири страни на таблата. Во теорија, тоа е возможно, но има подобри процедури за да се постигне истата цел.

Она на што треба да се фокусираме е дека сите 4 страни на таблата можете да ги направите рамни и две нормални страни квадратни едни на други, но не можете да ги направите спротивните страни паралелни едни на други.

Ако лежиштата на абрихтот не се поставени 100% на иста рамнина, едниот е повисок или понизок, или едниот е извртен во споредба со другиот, сè што ќе постигнете со абрихтот е спротивното лице на таблата да има неправилна форма.

Со други зборови, ќе завршите со табла која има две лица кои се совршено рамни, но немаат постојана дебелина и веројатно не се паралелни едни на други.

Затоа, дихтот е совршено надополнување на абрихтот.

УПАТСТВА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА АБРИХТ

Познавајте ја машината

master the jointer

Познавањето на машината со која работите е најважно. Бидете сигурни дека знаете како правилно да ја прилагодите оградата, да поставите длабочина на сечење, да ги менувате ножевите, да го затегнувате погонскиот ремен итн. Пред да започнете со работа потребно е да ги научите советите и триковите за користење.

Проверете ги таблите

blank

Да имате правилно прилагоден абрихт е клучен фактор во понатамошната работа. Користете го најдобриот прав раб што го имате за да се осигурате дека таблите се поставени совршено паралелни колку што може да постигнете.

Поставување на ограда

blank

Поставете ја оградата во совршено квадратна положба, користејќи мерач на квадрат или дигитален агол на машината.

Разберете ги вашите ограничувања

blank

Границите на капацитетот се ограничени со должината и ширината на лежиштето на абрихтот. Од безбедносни причини, треба да поставите пониска граница на големината на таблата што ќе ја поминете низ машината. Првенствено проверете го упатството и немојте да се предадете на искушението за израмнување помали парчиња од дозволеното.

Горни граници

blank

Горните граници на тоа што може да се справи со вашиот абрихт е повеќе квалитетен отколку безбедносен проблем. Упатство тука е да се ограничи должината на таблата на не повеќе од двојно од должината на вашата табла за работа. Брз тест за ова е да ја поставите таблата на табелата за напојување и доколку се балансира, треба да постигнете исправен раб со соодветна техника. Ако наидете на ситуација кога треба да споите табла подолга отколку што е во состојба вашиот абрихт, препорачуваме да користите рутер и прав раб, што функционира одлично.

Длабочина на сечење

master the jointer

Поставете ја својата длабочина на сечење така што ќе има забележителен напредок при секое поминување, но нема да го оптеретува моторот. Најдобро би било откако ќе ја поставите длабочината за сечење да направите две поминувања низ абрихтот за да се отстрани доволно од парчето за да се добие совршено квадратна ивица. Подобро би било да се прифати овој конзервативен пристап и да не се форсира машината. Дополнителната инвестиција во времето е минимална и се добиваат подобри резултати со повеќе лесни поминувања отколку со едно тешко.

Израмнување на лицето и работ на таблата

master the jointer

Пред спојување на работ, спојте го вашиот столб така што ќе имате рамно лице да го поставите наспроти оградата додека го измазнувате работ. Прескокнувањето на овој чекор може да доведе до проблеми со квалитетот и безбедноста.

Нацртајте права линија внатре во исечокот

master the jointer

Ако таблата има преголема дупка за да овозможи безбедно спојување, користете прав раб за да нацртате права линија што ја отстранува минималната количина на залихи неопходна за да се воспостави правиот раб.

master the jointer

Правилна постапка за напојување

Започнете со поставување на таблата покрај оградата со посакуваниот раб на масата. Ова е добро време да проверите дали таблата седи рамно наспроти оградата и дали е извртена.

blank

Цврст и стабилен притисок

Со вашата лева рака поставена на горниот раб во близина на предниот дел на таблата, одржувајте притисок и надолу и кон оградата, меѓутоа не претерувајте. Целта не е да ја свиткате таблата, туку едноставно да ја контролирате додека поминува покрај сечилото. Премногу агресивно туркање надолу, ќе ја наруши таблата, што ќе резултира со конкавен раб кога ќе го завршите процесот.

Задржувајте со левата рака

master the jointer

Додека левата рака поминува преку сечилото, заклучете ја во позиција неколку сантиметри покрај главата за сечење. Оваа транзиција треба да биде мазна и тука се појавуваат многу проблеми со процедурата на спојување. Откако ќе ја направите оваа транзиција, левата рака треба да остане во иста позиција за време на траењето на сечењето, одржувајќи го и притисокот надолу, како и цврсто држејќи ја таблата до оградата.

Притисок со десна рака

blank

Паралелно, вашата десна рака треба да продолжи со постојан притисок на напојување, како и притисок кон оградата. Одржувајте стабилна стапка на напојување. Слушајте ја машината и не ја заглавувајте. Премногу брзо израмнување на парчињата, може да резултира во брановидна завршна површина.

Следењето на овие едноставни процедури ќе ви овозможи постојано да создавате совршени рабови на таблите.

ШТО ДА СЕ КУПИ ПРВО, ДИХТ ИЛИ АБРИХТ?

Повеќето дрвопроизводители знаат дека е потребно и дихт и абрихт за да извлечете максимум од грубата граѓа (барем за корисниците на електрични алатки). Абрихтот се користи за израмнување на едната страна и едниот раб, а потоа дихтот се користи за да се израмни и другата страна паралелно со првата. Мислењата се поделени, некои тврдат дека дихтот е неопходен, а други пак абрихтот, а еве и кои се нивните агрументи.

Купување на дихт

Со него ќе можете да постигнете многу повеќе отколку со користење на абрихт. Абрихтерот е одличен во правењето една рамна површина и еден израмнет раб. Ако ја поставите и другата страна на абрихтот, сигурно ќе може да ја направите рамна, но нема да ја направите паралелна со другата. Тоа ја прави таблата подебела на едниот крај за разлика од другиот. И кога станува збор за дебелина, абрихтот нема да ви овозможи лесно да израмнувате дебелина на плочи до прецизна димензија. Од друга страна, дихтот е совршена машина за израмнување по дебелина. Ако купите претходно израмнети парчиња, ќе можете да ги направите плочите со дебелина која ја замислувате.

blank

Купување на абрихт

Причината за купување абрихт е што во многу случаи, абрихтот е дел од темелот на колекцијата на алатки за обработка на дрво.

Исто како кога градите куќа, ја сакате најдобрата основа што можете да ја добиете, така што остатокот од куќата може да се гради прецизно. Сè треба да се прилагоди по мерка. Истиот принцип важи и за обработка на дрво. Ако започнете со плочи што се рамни и рабови кои се точни и квадратни, вашата градба ќе има многу поголеми шанси да се изгради како што сакате. Многу е фрустрирачко да се гради нешто кога компонентата на темелите не е точна, макар и малку да отстапува.

Плочите што се искривуваат може да се израмнат, а рабовите да се направат правилни и нормални. Откако ќе ја добиете основната линија, можете да ја преместите таа граѓа во друга машина, како пила или дихт, и да продолжите со изградбата. Не е важно дали купувате граѓа со големи димензии или грубо исечена граѓа, плочите можат да се искриват и најдобриот начин да ги направите повторно рамни е со абрихт.

Доколку плочите не се израмнат, а потоа се однесат на друга алатка, како што е статична пила, може да биде опасно. Таблите што се искривени можат да се движат наоколу помеѓу оградата и сечилото на пилата и ова е ризик за повратен удар од пилата што може да резултира во сериозна повреда.

Ние ви ги дадовме потребните информации, одлуката останува на Вас. 

4 НЕШТА ШТО МОЖЕТЕ ДА ГИ НАПРАВИТЕ СО АБРИХТ

blank

Абрихтот е разноврсна алатка што претставува многу повеќе од само електрична замена за рачен израмнувач. Оваа машина може да заврши барем четири различни работи добро, и веројатно таму има некои имагинативни дрвопроизводители кои прават уште повеќе со нивните абрихтери.

Израмнување на една површина на таблата

Да се надоврземе на приоритетите при купување на дихт и абрихт. Абрихтот нема да ви дозволи да направите две паралелни лица, но може да добиете една права и рамна површина пред да ја поставите таблата на вашиот дихт. Зошто во тој случај да не го користите само дихтот? Таблите излегуваат од дихтот со истата форма која ја имале, само потенки. Ако ставите извртена табла преку дихтот, тој и по израмнувањето ќе го има тоа извртување. Значи, треба да ја отстраните таа неправилност од едната површина со помош на абрихтот, а потоа да ја поставите таблата со површината надолу преку дихтот. Сега имате две рамни и паралелни површини.

Израмнување на раб на табла

Откако ќе израмните едно лице, можете да го поминете работ низ абрихтот за да добиете прав и квадратен раб. Проверете дали сте го поставиле израмнетото лице кон оградата за работ да излезе квадратно на таа површина. Најефикасен начин за израмнување на табла е да се израмни едното лице и едниот раб, а потоа да се израмни другото лице и раб. Ова е исто како површински израмнувања со рачна шмиргла, но многу побрзо.

Изработка на заострени ногарки за маса

Веќе знаете дека абрихтот може да израмни лице и да исправи раб. Но, можете да изработите и други работи со оваа алатка. Заострените ногарки за маси се лесни за изработка со помош на абрихт. Можете да ја намалите целата должина на ногата или да оставите прав дел каде обвивката ќе се поврзе со ногарките. Ако сакате прав дел, нацртајте линија сè до делот на тоа растојание од горниот раб. Вклучете го абрихтот. Внимателно поставете го горниот агол на делот на масата за напојување и спуштете го додека долниот раб не ја допре таблата за напојување. Поставете ја таблата низ абрихтот со притискање на блокови. Повторувајте го овој процес се додека не го добиете посакуваниот изглед. На овој начин можете да ги поставите на машината сите четири лица.

Намалување на вратите до посакуваната големина

Абрихтот е корисна алатка кога поставувате врати за ормари или мебел. Ако треба да отстраните малку ширина или должина од вратата, можете лесно да го сторите тоа на абрихтот. Само не заборавајте да ставите некаков блок за поддршка зад вратата при намалување на краевите за да спречите распаѓање.

 

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank