Фреза

16 септември, 2020 | Машини, алати и материјали

blank

Фрезите се тешки машини кои се користат за сечење и обликување на дрво. Тие се користат од доцните 1800-ти години па се до ден денес.

Ако зборувате за модерна верзија на фрезите, тие се доста безбедни и ефикасни. Содржат ротирачко вретено, кое може да се врти со различна брзина врз основа на предметната работа, модерните калапи за вретено се целосно разноврсни, и затоа нивната побарувачка се зголемува.

За да се зголеми точноста и да се минимизираат временските поставки, современите калапи за вретено користат контрола на оската. Кога ќе го земете во предвид фактот дека фрезите заштедуваат огромно време и труд, како и нивната ефикасност, тогаш со сигурност вреди да вложите инвестиција во нив. Тие ќе ви овозможат целосен поврат на инвестицијата.

Сепак, и покрај тоа што се безбедни, треба да научите правилно да ги користите за навремено да го отстраните ризикот од повреди.

blank

КОРИСТЕЊЕ НА ФРЕЗА

Фрезите обично се користат за печатење профили на дрво. Исто така може да ги користите и за кастрирање или обликување на вашите дрвени изработки. Некои модели на оваа машина може да се користат за време на процесот на вжлебување за да се создадат споеви. Откако ќе бидете свесни за тоа што сакате да направите, можете да научите да ја прилагодувате машината за прецизно сечење. Со други зборови, откако ќе сфатите за што сакате да ја користите, ќе можете соодветно да ја прилагодите, што ќе ви го даде посакуваниот резултат.

blank

Подгответе ја работната површина

Избришете ја областа околу машината со отстранување на остатоци или непотребни материјали. Проверете го системот за издувни гасови и собирачот на прашина за да се осигурате дека е во вистинската позиција. Ако вашата машина нема собирач на прашина, обавезно инсталирајте. Вдишувањето прашина може да биде штетно за вашиот респираторен систем.

Изберете сечило

Една предност на фрезата е нејзината способност истовремено да работи со неколку парчиња од различни големини и форми. Изберете го ножот што ќе биде соодветен за наменетиот профил. Ако го користите за прв пат, побарајте помош од искусен занаетчија.

Доколку користите остар нож, а не успеете да ги преземете потребните безбедносни мерки, може да завршите со значителни повреди. Затоа, првите неколку пати при употреба, подобро е да побарате експерт да ве води. Еднаш штом ќе ги научите техниките за нивно користење, ќе можете да ја завршите својата работа сами.

Прилагодете ја оградата

blank

Фрезите се познати по тоа што дрвените работи ги претвораат во проектил. Станува крајно опасно ако секачот што се врти искочи додека ротира со голема брзина. Лажните огради се корисни за да спречат несреќи. Повеќето машини не доаѓаат со вештачки огради, но сепак можете да ги купите дополнително.

Треба да направите огради што одговараат на сечилото што ќе го користите, бидејќи една иста големина не одговара на сите видови фрези. Малите сечила бараат тесна ограда и обратно. Прилагодете ја вашата ограда да биде што е можно поблиску до машината. Во повеќето случаи, оградите се усогласени паралелно едни на други за да се овозможи директно намалување. Сепак, можете да го прилагодите и за исечоци под агол.

Процес на сечење

Откако ќе бидете подготвени да го исечете дрвото, вклучете ја машината и системот за издувни гасови. Нанесете притисок на парчето дрво надолу и кон оградата. Притиснете го со еднаков притисок кон сечилото на секачот. За да го постигнете посакуваното сечење, треба да бидете во можност соодветно да го примените притисокот.

Превземете соодветни мерки за безбедност

blank

Од суштинско значење е да облечете заштитна опрема пред да започнете со работа. Задолжителна заштитна опрема при користење на машината се заштитници за уши, заштитни очила и заштитна маска.

Еве некои од основните безбедносни мерки што треба да ги преземете при употреба на оваа машина.

Компетентност: Повеќето повреди се резултат на неспособност. Сите лица кои ја користат или чистат машината треба да имаат соодветна обука. Искусните оператори треба да бидат достапни за да ги следат новите корисници. Ако не сте сигурни во нивното користење, не обидувајте се да ги користите сами додека не сте целосно свесни за нивната употреба. Продолжете да земате помош од искусните партнери, бидејќи тоа е единствениот начин безбедно да продолжите со работа.

Запирање: Максималното време на запирање на машината да биде 10 секунди. Повеќето современи машини го исполнуваат ова барање. Ако користите постара машина, инсталирајте уред за запирање.

Огради и заштитни средства: Овие се неопходни за заштита на корисникот и на работното парче. Повеќето повреди се резултат на неискористување или употреба на погрешен тип на штитници. Проценете ја секоја работа за да ја одредите вистинската ограда што треба да ја користите. Не само што ќе ве заштити, туку и ќе ја подобри вашата продуктивност со зголемување на самодовербата.

Избегнувајте сечење назад: Никогаш не го користете работниот простор во иста насока како и ротацијата на машината, бидејќи нема да можете да го издржите ненадејното движење напред. Секогаш поставете го во спротивна насока, дури и кога се користи држач за работа.

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank