Правила за редовно одржување на ЦНЦ рутер

18 јули, 2023 | Машини, алати и материјали

blank

За да ги зачувате деловите на ЦНЦ рутерот во добра состојба подолго време, многу е важно машината да се одржува редовно. Одржувањето на различни типови ЦНЦ машини не е сосема исто. Но, генерално ги вклучува следните аспекти:

blank

 

I. Рутинско одржување на ЦНЦ рутер

 1. ЦНЦ рутерот треба да се постави на суво и проветрено место (да не биде изложен на сонце).
 2. ЦНЦ рутерот мора да биде опремен со сигурен регулатор на напон.
 3. На одреден временски период проверувајте дали машината е добро прицврстена.
 4. Не ставајте работи (магнетни материјали, предмети со прекумерна тежина, течности) на работната површина.
 5. ЦНЦ рутерот не треба да работи долго време во истиот агол на масата за гравирање.
 6. Одржувајте добра состојба на подмачкување, проверувајте ја и чистете ги завртките редовно, додајте или заменете маст и масло. Завртките, навртките и другите подвижни делови секогаш треба да се подмачкуваат, со цел да се намали стапката на абење на машината.

 

blank

blank

 

II. Листа на задачи за одржување на ЦНЦ рутер

 1. Редовно проверувајте ја водата во вретеното за да има нормална циркулација.
 2. Секојдневно проверувајте ја Х-оската.
 3. Секој ден проверувајте ги каблите за поврзување за да видите дали каблите се затегнати и не се оштетени.
 4. Проверувајте ја контролната кутија.
 5. Секој ден проверувајте ја таблата за гравирање на ЦНЦ рутер и отстранете ја нечистотијата.
 6. Секоја недела проверувајте ја завртката на Y-оската, исчистете ја завртката и подмачкајте ја.
 7. Секоја недела проверувајте ја завртката на оската X, исчистете ја завртката и подмачкајте ја.
 8. Проверувајте ја завртката на оската Z секој месец, исчистете ја завртката и наполнете ја со гориво.
 9. Повремено проверувајте ја завртката за да ја прицврстите ако има потреба и да проверите дали е оштетена.
 10. Проверувајте го компјутерот, исчистете го од вируси ако има потерба и навреме чистете го дискот.

 

blank

III. Одржување на компјутерот и контролната кутија

Ако компјутерот и контролната кутија на ЦНЦ рутерот се валкани и имаат прашина, тоа ќе влијае на нормалното функционирање на машината. Доколку контролната кутија е премногу валкана, таа може да предизвика краток спој. Чистењето мора да се врши редовно, потребно е да се одржуваат проветрени и суви матичната плоча и сите видови картички.
Одржување на моторот на вретеното (се применува вретено со водено ладење).
За да се користи моторот на вретеното подолго и постабилно, треба да се обрне внимание на следниве точки:

 1. Променете ја водата еднаш на секои три дена
 2. Редовно полнење гориво.
 3. Редовно подмачкување.
 4. Моторот мора да е сув.
 5. Чувајте ги лежиштата чисти. Може да работи долго време под услов на голема брзина и силен отпор.
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank