Видови и функција на ЦНЦ рутери

11 февруари, 2021 | Машини, алати и материјали

blank

Доколку сакате да дознаете за што се користат ЦНЦ рутерите и што сè може да сe направи со нив тогаш оваа статија не смеете да ја пропуштите. За да ја разберете нивната популарност, прво треба да разберете што е ЦНЦ машина, како работи, какви сè видови има, кои се нивните предности итн.

  • ЦНЦ рутер за дрво

Што е ЦНЦ рутер за дрво?

ЦНЦ рутер за дрво е рутер кој е компјутерски контролиран и поврзан со рачниот рутер и се користи за гравирање на разни материјали, како што се дрво, акрилик, ПВЦ плоча, МДФ, мермер, гумена плоча, пластика, стакло и пена, кристал, итн. ЦНЦ рутерот е многу сличен на концепт на ЦНЦ фреза. Наместо рачно, патеките на алатките се контролираат преку компјутерска нумеричка контрола.

blank

Кои видови ЦНЦ машини најчесто се користат?

1.ЦНЦ рутер

Класичниот ЦНЦ рутер за дрво, кој исто така е машина за обработка на дрво, кој се карактеризира со ниски цени, едноставна работа и лесно одржување. Овој рутер за дрво ЦНЦ е секогаш омилен кај домашните и странските корисници. ЦНЦ рутерот за дрво главно извршува обработка на таблата. Ако само работите со рамна обработка на некои плочи, оваа машина за гравирање со три оски е дефинитивно Вашиот идеален избор.

blank

2. ЦНЦ рутер со 4 оски

Во споредба со обичниот ЦНЦ рутер за дрво, овој тип на ЦНЦ рутер со 4 оски се однесува на ЦНЦ машина чија патека за обработка вклучува оски X, Y, Z и А, чие вретено може да се движи лево и десно. Бидејќи вретеното на овој вид машина за гравирање може да се движи лево и десно, вретеното може да го обработи работното парче од повеќе различни агли и ефикасно да опфати три ефективни површини за обработка. Може да има улога не само како машина за гравирање, туку и тродимензионално гравирање на неправилни работни парчиња.

blank

3. АТЦ ЦНЦ рутер

Во споредба со традиционалниот метод на производство на рачната промена на алатката, АТЦ ЦНЦ машината за гравирање има независнен избор на алатки со различни битови. Исто така може автоматски да ги менува потребните алатки преку контрола на компјутерската програма, без да се запре со работа за време на процесот на обработка и може да изврши серија сечење, дупчење, жлебување, жлебови за мелење, машнење и други различни потреби. Затоа, квалитетот и ефикасноста при обработката се значително подобрени. Затоа, овој тип на АТЦ ЦНЦ рутер е првиот избор за оние кои произведуваат во поголем обем.

blank

4.ЦНЦ рутер со ротациона оска

Во споредба со обичните машини за гравирање, ЦНЦ машината со ротациона оска се однесува на оние ЦНЦ машини со ротирачки уред. За време на обработката на машината за гравирање на ротационата оска, не е потребно рачно и повеќекратно да се ротира и обработува работното парче. Овој тип на ЦНЦ рутер со ротациона оска главно обработува коцки или цилиндрични работни парчиња.

blank

5. ЦНЦ рутер со 5 оски

Овој тип на ЦНЦ рутери со 5 оски кои имаат најмалку пет координатни оски (три линеарни координати и две координати на ротација) на машински алат, различните координатни оски може да се координираат и преместуваат истовремено при обработка под контрола на ЦНЦ системот. Овој тип на ЦНЦ машина со 5 оски има предности на висока технолошка содржина и висока точност при обработка и се користи специјално за обработка на сложени заоблени работни парчиња.

blank

6. ЦНЦ рутер со повеќе глави

Кај овој вид ЦНЦ машина, вретеното може да се прилагоди според специфичните потреби за обработката. Повеќе вретена можат да обработуваат работно парче истовремено, со цел да се задоволат потребите за сериската обработка на производите. Особено при обработка на истата шема на таблата, повеќе вретена процесираат истовремено, што во голема мера ја подобрува брзината при обработка на таблата. Притоа една машина може да го изврши производството на повеќе машини одеднаш, што значително ја подобрува ефикасноста во производството, а преработените производи имаат подобра конзистентност. ЦНЦ рутерот со повеќе глави е главно дизајниран за корисници кои работат со мала големина на производ, а бројчано голем обем на обработка.

blank

7. ЦНЦ рутер за камен

Овој вид на ЦНЦ машина е погодна за резба и гравирање на разни видови камен, жад, кристал, дрво, вештачки материјали, синтетички материјали и сл. Главните функции вклучуваат втиснување, впишување текст, издлабување, сечење, непречено спојување, површинска обработка, мелење на маса и така натаму. ЦНЦ рутерот за камен е широко користен во натписи, градинарски инженеринг, големи скулптури, резби на ракотворби, подобрување на домот, филм и други индустрии.

blank

8. ЦНЦ рутер за стиропор

ЦНЦ рутерот за пена се нарекува и ЕПС ЦНЦ рутер за обработка на стиропор. Во однос на тешката машина за сечење метали, машините за гравирање на стиропор се лесни ЦНЦ машини. Во споредба со обичните машини за гравирање, овој вид машина за гравирање на стиропор има поголема големина на обработка. Особено во индустријата за калапи, како што се калапи за автомобили од стиропор, калапи за гипс, калапи за парафин, дрвени калапи за големи бродови, дрвени калапи за авијација, пропелери и т.н.

blank

9. Мини ЦНЦ рутер

Мини ЦНЦ рутер, исто така наречен мал ЦНЦ рутер и десктоп ЦНЦ рутер. Во споредба со другите обични машини за ЦНЦ, овој мал рутер за ЦНЦ има релативно мала големина. Овој тип на мала машина за гравирање има компактна структура и мал отпечаток, така што е лесен за движење и употреба. Малиот ЦНЦ рутер има напредна индустриска нумеричка контрола на софтвер за работа и софтвер за обработка на типки за да ги комплетира различните барања при обработка на малите работни парчиња. Затоа, мини ЦНЦ рутерот е добредојден од ентузијастите за обработка на дрво и рекламната индустрија.

blank

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank