Линија за производство на врати

22 февруари, 2021 | Технологија

blank

Дрвените врати може да бидат изработени од било кој дрвен материјал. Многу често се користи во конструкции и е позната за неговата добра обработка, сила и издржливост, заедно со многу други способности.

Зошто врата од дрво? Дрвото доаѓа од растение кое расте и умира. Без оглед како се користи и обработува, на крајот тоа се враќа на мајката земја како бениген елемент на почвата. Во меѓувреме, дрвото може да се искористи, да се пренамени и повторно да се преработи на други проекти, доколку се чува и одржува од распаѓање. Неговата форма може целосно да се измени. Може да се исече и повторно да се состави во нова форма. Тоа е материјал кој е флексибилен, разделлив, способен за резба и лепење и е многу лесен за примена на различни видови завршници. Друга добра работа во врска со користењето на дрвото за правење врати е тоа што е изолатор. Не спроведува топлина, што го прави многу соодветен како материјал за правење врати. Тоа значи дека вратата од дрво има поголема енергетска ефикасност од многу други видови на врати. Дополнително, дрвото е естетски многу убаво. Комбинирано со својата разновидност на моделирање и топлото боење, направете го дрвото вистинско визуелно задоволство. Секое парче од дрво е уникатно. Последната, но не и најмалку добра причина за користење на дрвото во производство на врати е тоа што е лесен и силен материјал. Сите погоре презентирани причини го прават дрвото идеален материјал во производство на врати. Тоа одредува индустријата за дрвени врати да биде многу потребна.

 1. Дрвена врата од спојување

Како што сугерира името, дрвена врата со спојување е врата направена од вистинско дрво. Ова значи дека материјалот во јадрото на вратата е дрво од шумата. Типичната дрвена врата од спојување се состои од неколку парчиња дрво и се поврзани едни со други со помош на споеви. Има шест панели и шина за заклучување во средината. Постојат четири шини со тилови кои се залепени на двата премина од страните. Сите делови се држат како едно цело парче дрво.

Тенон-спојните дрвени врати се претежно изработени од скапоцено и луксузно дрво како цреша, тиково и оревово дрво. Овие шуми важат како најубави и највредни дрвени материјали. Луѓето претпочитаат природен и топол изглед на вистинското дрво.

blank

 1. Дрвена композитна врата

Дрвените композитни врати се најшироко користени дрвени врати од сите видови. Тие се направени од повеќе од еден вид дрво. Пиродното дрво се користи за шини и премини, друг вид природно дрво или ламинирано дрво се користи како јадро на вратата. Центарот е јадрото на блок-плочата се често изработени од МДФ (влакна од средна густина) и тубуларна плоча. Потоа се вкрстува со вкрстени ленти изработени од разни видови материјали од двете страни. Крст-лента е фурнир поставен помеѓу јадрото и фасетите за лице во кои насоката на житото во 2-слоја конструкцијата е под прав агол од оној на фурнирот за лице. После тоа, тие се вклопуваат во премини и шини (исто така познати како рамка на вратата). На крајот, дрвени фурнири или фурнири направени од други материјали се лепат на површината за да се покрие вратата од двете страни. По сите овие чекори, работ на дрвениот фурнир ќе биде наполнет со завој. Во некои случаи, слој од ПУ (полиуретан) е полнет во внатрешноста на вратата за да стане енергетски поефикасен, да се задржи повеќе топлина во внатрешноста на вратата.

blank

Структура на дрвена композитна врата не е ниту најевтино решение за производство на врата ниту пак најскапиот. Но, тој има најдобар однос помеѓу перформанси / цена. Тоа е рамнотежата помеѓу трошоците и перформансите. Изгледа исто толку добро како и вистинска врата од спој на дрво. Со користење на различни фурнири на површина, може да изгледа како било каков вид дрво, дури и експанзивно. Но, цената е многу пониска од вистинска врата од спој на дрво.

Во споредба со дрвениот спој на дрво, вратата од композитно дрво е уште потрајна и помалку подложна на деформација. Дрвото е материјал кој лесно се свиткува и деформира ако не се исуши правилно. Вештачкиот композитен материјал е многу постабилен од вистинското дрво и треба многу помалку напор при производство. Вратите исто така можат да бидат направени  да се огноотпорни и отпорни на звук.

blank

blank

 1. Фурнирана рамка и дрвена рамка за врата

Структурата е всушност многу слична на вратата од композит од дрво. И за двата видови се користат методи за лепење со повеќе слоеви (обично со 5 слоја). Разликите се јадрото на фурнирот и шупливата врата од јадрото од дрвена рамка. Има само парчиња шини и премини, но сепак има повеќе шини отколку дрвена композитна врата. Прво е покриен со ЛДФ или иверица, а потоа дрвени фурнири. Монтажата едноставно се прави со лепење со топла преса за секој слој.

Најзначајната предност на овој вид врата е тоа што е многу ефтино за производство. Заштедува материјал и ги обезбедува основните функции како врата.

blank

 1. Составни компоненти при производство на врата
 • Јадро

Јадрото е највнатрешниот слој на пресекот во конструкцијата на рамните врати. Различните материјали им даваат можност на вратите да преживуваат во разни временски и еколошки услови.

 • Премини и шини

Преминот е исправено или вертикално парче од рамката на вратата. Пругата е вкрстен или хоризонтално поставените делови од рамката. Горното вкрстување се нарекува врв шината и долното вкрстување се нарекува долна шина.

 • Крос-лента

Крос-лента е фурнир поставен помеѓу јадрото и лицето на фурнирот од иверицата.

 • Фурнир

Фурнир е украс на површината на вратата. Обично тоа е дрвен слој кој е направен од вистинско дрво.

 1. Производство на рамка од врата

Оваа постапка се прави истовремено со две други постапки. По проверката на квалитетот, материјалите се испраќаат до сите оддели. Во овој дел, дрвена даска се трансформира во рамка за врата.

 • Основно производство на плоча и составување на рамката

Основната плоча е најважната компонента на дрвената врата. Од витално значење е да имате добра плоча за јадро, така што вратата да не се деформира по прилично долго време на користење. Во денешно време, технологијата ни обезбедува напредни и добри материјали за изведба.

 • Сечење и закривување

По претходниот чекор, се генерираше основната форма на вратата. За време на овој чекор, деловите се исечени и закривени според дизајнот. Сечењето е најмногу потребно за прозорецот. Доколку дизајнот на вратата е без прозорец, вратата ќе се изработи само малку закривено. Закривувањето трае само 40 секунди до една минута за една врата. Тоа зависи од тоа дали дизајнот е комплициран или не.

 • Брусење и чистење

Овој чекор е да се подготви вратата за следниот чекор. Со помош на брусење со ширина од три ремени, вратата ќе биде измазнета со цел површината да биде спремна за следната постапка.

 • Ламинирање на лицето на фурнирот

Ламинирането се однесува на површината на вратата. Клучно е површината да биде мазна така што по ламинирањето нема да се појават воздушни меури. Процесот на ламинирање се врши со термо компресор. Фурнирите се поставуваат на површината на вратата.

 • blank
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank