Процес на производство на монтажна куќа

18 септември, 2020 | Технологија

blank

Монтажни домови се специјализирани типови на живеалишта кои се произведуваат однапред надвор од локацијата, обично во стандардни делови што можат лесно да се испраќаат и се собираат. Некои тековни дизајни на домови вклучуваат архитектонски детали инспирирани од постмодернизмот или футуристичката архитектура.

Потребни се приближно 2 месеци за да се заврши проект за монтажна куќа. Куќите се произведуваат според различните барања за градење специфични за секоја земја. Процесот на планирање и производство ги зема следните фази:

Собирање информации од клиентот

blank

Во текот на оваа фаза се идентификуваат потребите на клиентот. Во консултација со клиентот се одлучува како да се постигне најдобриот резултат со користење на најдобра комбинација на материјали и конструкција.

Финализирање на цртежите, подготвување на производни цртежи

blank

Кога сите детали се познати и соодветни за вашиот клиент, започнете со цртање на производни цртежи што се потребни за да се пресмета потребната јачина и поддршка на потпорните sидови, како и другите конструкции. Оваа фаза вообичаено трае 3-4 недели. Овие цртежи покажуваат како секој елемент ќе биде конструиран и поврзан и кои материјали ќе се користат. Софтвер за 3D моделирање се користи за развој на структурни цртежи на секоја куќа.

Процес на производство

blank

Штом завршите со производните цртежи, започнува производството на куќата. Елементите на куќата се произведуваат со употреба на пресметки од компјутер, кои се пресметуваат со прецизност од 1 мм – што резултира во висококвалитетна и многу точна структура. Времето на процесот на производство зависи од големината на проектот. Нормално, за стандардна куќа од 150 квадрати потребни се 3-4 недели за истата да се произведе. Елементите на готовата куќа се транспортираат до магацинот и од тука подоцна се транспортираат до градилиштето со употреба на стандардни камиони. Дрвените детали / рамките за конструкција на елементите се произведени со употреба на една или двете целосно автоматски ЦНЦ линии за производство.

Со користење на модерни автоматски линии за производство на дрвени рамки, можете да направите/произведете прецизни, претходно исечени, затегнати и обележани материјали. Ова обезбедува идеална прецизност /точност на куќата и со тоа стабилност и цврстина на конструкцијата.

По изработката на деталите за конструкцијата на рамката на производните линии, деталите преминуваат на производната линија на елементите.

Монтажна линија за монтажа на куќи се состои од следниве станици:

ЦНЦ линија за составување на дрвена рамка

Маса за поставување дрвени рамки за врати и прозорци

Автоматска линија за изолација при сечење

Табла за склопување

ЦНЦ табла за зацврстување на плочи

Маса за вртење за ѕидни елементи

Монтажна линија за вентилациони летви и мембрана за ветер

Маса за прикачување на фасадни облоги

Маса за завршна обработка и подигнување за завршени елементи

Покрај брзата испорака и големиот производствен капацитет, една од предностите на целата монтажна линија со префабарни елементи е и високата точност на производството. Ова е овозможено од работните станици засновани на силни метални рамки. Станиците се опремени со прицврстувачи и мотори, обезбедувајќи агол од 90 степени во секој елемент низ сите фази на склопот.

Сето ова гарантира крајен резултат без проблеми со висок квалитет. Точно измерените елементи овозможуваат брза, херметичка и енергетски ефикасна инсталација на куќата.

Составување

blank

Куќите обично се поставуваат директно од камионите или контејнерите со помош на кран што е потребен во првите 5 дена или една недела, доколку куќата е поголема. Објект со просечна големина се вклопува во два – три камиони. За составување на куќа, се користат модерни материјали за запечатување, галванизирани прицврстувачи и котви (за прицврстување на темелите).

Внимавање на деталите

blank

Енергетска ефикасност

Еден од основните начини на кои куќата може да изгуби топлина во текот на зимата (или да го изгуби ладењето во текот на летото) е преку празнини во нејзината надворешна обвивка, а особено преку празнини околу нејзините прозорци и надворешните врати. Панелите се дизајнирани во фабрика, така што е важно тие ќе се приклучат цврсто едни на други.

Отпад и бучава

Ако некогаш сте го посетиле градилиштето на типична монтажна куќа, ќе ја видите земјата околу куќата преполна со отсечени краеви на столпчиња и парчиња обвивки од иверица. Тоа е резултат, се разбира, од потребата да се измери и исече секое парче дрво точно на локацијата. Бидејќи панелите и компонентите се произведени во фабрика, тие пристигнуваат на самото место веќе исечени во соодветните димензии: само треба да се постават дупчиња на своето место и да се спојат едни на други.

Кога се поставува куќата можеби сте забележале уште една работа – постојана бучава од електрични пили кои ги сечат сите тие парчиња дрво.Наш совет е да размислувате на вашите соседи за времето во кое ја вршите констукцијата.  Ако составувањето на куќата е тивко, како што нудат одредени компании, соседите близу до вас ќе ја ценат вашата промисленост. Може дури и да ве поканат на кафе.

Изградба на кое било место

blank

Дизајнирајте ги панелите така што тие ќе можат да бидат распоредени многу компактно на камионот. Овие збиени товари значат дека камионите можат да се движат по патишта што водат до оддалечени места. И бидејќи товарите се компактни, тие можат да бидат цврсто покриени и испратени на многу големи растојанија без никакво оштетување.

Финализирање на проектот

blank

Проектот се смета за финализиран само по строга проверка и од клиентот и од посебен специјалист за квалитет.

 

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank