Производство на брикети

2 ноември, 2020 | Технологија

blank

Зелената индустрија станува сè попопуларна во светот. Иако технологијата за брикетирање има многу сличности  со пелетите, таа сепак има своја уникатна карактеристика. На запад, луѓето најчесто користат машини за брикети за да направат гориво за скара.

На површината брикетите се поголеми од пелетите. Пелетите се карактеризираат со помала големина за нивна употреба во печка на пелети, а брикетот има различни форми. Без разлика во која форма, важна предност на горивото за брикети е тоа што истото има висока густина и висока термичка ефикасност, што можеби е неколку пати повисока од суровината. Што се однесува до материјалот за брикетирање, тоа се обично стебленца на отпадни култури, отпад од обработка на мебел и разни видови на растителен материјал, кои не се користел во минатото. Овие материјали обично се фрлаат или се палат на отворен простор, со тоа не само што се троши материјал, туку се предизвикува и загадување на воздухот. Сега, машината за брикети може да го направи отпадот скапоцен, со што се заштедува многу пари за гориво.

Како што е познато, парите што се користат за греење на просториите претставуваат голем проблем за секое семејство кое користи фосилно гориво како јаглен или гас. Важно е да се знае дека согорувањето на јаглен допринесува до зголемо загадување на воздухот и висока содржина на пепел по согорувањето. Од многу аспекти, тоа не е идеално гориво за иднината. Што се однесува до горивото на електрична енергија или гас, истото има неколку предности пред горивото на јаглен, но е скапо. Пелетите или брикетите се идеално решение за големото загадување на воздухот при производство на електрична енергија и се одлична замена за фосилното гориво.

Кога ќе ја сфатиме важноста на развојот на горивото за брикети или горивото за пелети, она што треба да го разгледаме е како истото да го направиме со отпаден материјал. Клучната точка е да се произведе машина за брикети со добар квалитет и висока ефикасност. Всушност, процесот на брикетирање е механички процес кој врши притисок врз материјалот под одредена температура во моделот. Според различниот дизајн на машината за брикети разликуваме, механичка брикет машина, машина за брикети од типот завртка и хидраулична машина за брикети. Без оглед на тоа какви машини за брикети се користат и според кои принципи работат, тие создаваат содржина на лигнин и ја зголемуваат лепливоста на честичките и токму затоа, малите честички се спојуваат стабилно во калапот. Значи, содржината на лигнин во материјалот за биомаса игра важна улога во текот на целиот процес на брикетирање. Се разбира, постојат многу други фактори што треба да ги земеме предвид за време на практичното производство, како големината на честичките на суровината, содржината на влага во суровината, контролата на температурата на процесот на пелетизирање и искуството на операторот. Ако сакате да направите линија за производство на брикети, мора да имате машина за дробење, машина за сушење, шпорет за карбонизација, итн. Исто така, транспортерите се неопходни за пренесување на материјалот помеѓу различните обработки.

blank

  1. Дробилка:

Дробилката треба да ја намали големината на суровините на 3-5 мм, што е погодно за правење брикети. Оваа дробилка може да уништи: мала гранка од дрво, стебленца од памук, кора од дрво, кокосова лушпа, слама од пченица, од ориз, слама од пченка, од трска, лушпа од палма, дршка од соја, лушпа од кафе, слама од педиумци, стебленце од сончоглед, бамбус и многу други земјоделски растенија итн. Целата производна линија може да ви помогне да ги претворите материјалите во дрвени влакна, брашно и струготини, да заштедите енергија и да добиете висока ефикасност. Така вложените трошоци за производство на јаглен можат да бидат нула.

  1. Сушара:

Сушарата со воздушна струја служи за контрола на содржината на влага во суровините од 8-12%, погодна за правење брикети. Доколку е премногу суво или премногу влажно, брикетот ќе биде лабав и нема да има висока густина. Машината е професионално дизајнирана за сушење на различни видови пилевина од дрво.

Целиот систем се состои од вентилатор, мотор, котел за гориво, челична цевка, циклон и брава за заклучување на воздухот. Во овој систем за машини за сушење струготини, влажниот материјал се внесува во бункер со помош на фидер за завртки. Печката за гориво произведува голем волумен на топол воздух. Топлиот воздух се влева во челични цевки, се меша со влажната струготина и со помош на силата на вентилаторот се пушта низ заоблените цевки и комората за сушење. Брзото движење на топол воздух ја одржува и се меша со суровината испратена од спирален фидер во состојба на суспензија преку челичната цевка; влагата испарува додека материјалот поминува по челичната цевка и се суши на крајот на празнењето. Влажниот воздух постојано се исцрпува, со што материјалот се суши.

  1. Машина за правење брикети:

Брикетирање е процес во кој суровините се ставаат во компресор под висок притисок и висока температура. По обработката на сушење и притискање, брикетот се карактеризира со висока густина, мала големина, подобро согорување и е прилагоден како замена за супериорниот јаглен или огревно дрво. Содржината на лигнин што се јавува природно во биомасата се ослободува под висок притисок и температура.

Лигнинот служи како лепак во процесот на брикетирање, ја врзува и компресира биомасата за истата да се формира во брикети со висока густина. За време на овој процес не треба да се користи врзивно средство. Значи, излезниот брикет е вид на чисто и зелено гориво што е идеално за употреба во печки, котли и оган на отворено.

  1. Печка за карбонизација:

Печката за карбонизација треба да ја карбонизира биомасата на брикетот во дрвен јаглен.

Карбонизациската печка за јаглен од биомаса може значително да го зголеми односот на карбонизирање (зголемен од околу 88% на 99%) и да го скрати времето на карбонизирање (од 24 часа на 6 часа) и ги покажува карактеристиките на лесното работење, поголема безбедност, висока ефикасност и зачувување на енергија. Оваа печка е идеална опрема за дрвените брикети да имаат аноксична дестилациона карбонизација. По карбонизацијата, електричната спроводливост и топлинската спроводливост ќе се зголемат; графитната структура се зголемува, содржината на фиксен јаглерод исто така, калориската вредност е повисока, содржината на пепел е помала, испарливиот материјал се намалува, густината е поголема и поцврстата итн.

Брикетите се користат за загревање, готвење и за енергија, каде што се загреваат индустриски котли со цел да се произведе електрична енергија од пареа. Најчестата употреба на брикети е во земјите во развој, каде изворите на енергија не се толку широко достапни.

 

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank