Како да започнете бизнис со обработка на дрво?

25 јули, 2020 | Започни свој бизнис

blank

Дрвото, како убаво и практично, отсекогаш бил популарен материјал за производство на различни производи. Денес, многу луѓе продолжуваат да бараат и да плаќаат голем паричен износ за производи од дрво. Деловно работење со дрва се состои од за производство на вакви производи, резбање, мебел или други предмети од дрво.
Во прилог научете како да започнете свој бизнис и дали истиот е соодветен за вас.

Пронајдовте идеална деловна идеја и сега сте подготвени да го направите следниот чекор. Има повеќе чекори за започнување бизнис од регистрација. Ние го составивме овој едноставен водич за започнување на вашиот бизнис со дрво. Овие чекори ќе осигурат дека вашата нова деловна активност е добро испланирана, регистрирана правилно и во согласност со Законот.

ЧЕКОР 1: Планирајте го вашиот бизнис

Јасен план е суштински за успех како претприемач. Тоа ќе ви помогне да ги обелодените спецификите на вашиот бизнис и да откриете некои непознати страни. Неколку важни теми што треба да се разгледаат се:

Кои се почетните трошоци и тековните трошоци?
Кој е вашиот целен пазар?
Како ќе го именувате вашиот бизнис?

За среќа, направивме неколку истражувања за вас.

Кои се трошоците за започнување со бизнис за дрво?

Тие се значајни, но сепак не се заштрашувачки. Сопствениците на деловни активности може да очекуваат да потрошат околу 6.500 евра, што би се распределиле на следниов начин:

1.500 евра за дрво и други материјали
2.000 евра за почетни алатки и опрема за обработка на дрво
1.000 евра за компјутер и програма
1.000 евра за разни трошоци
800 евра за веб-страница и камера
200 евра за визит-картички и флаери
Овој пример не ги вклучува трошоците за деловниот простор. Можете да закупуте простор за продажба или тоа да го правате преку Интернет.

Кои се тековните трошоци?

Тоа се материјалните трошоци и главните трошоци. Трошоците за материјал треба да бидат покриени со продажба на готови производи. Останатите обично вклучуваат кирија доколку се плаќа, комунални услуги и купување мали материјали (потребни за работа и за завршна обработка). Овие трошоци обично се еднакви на 15 проценти од материјалите и работната сила.

Кој е целниот пазар?

Идеални клиенти се оние кои ги ценат производите од дрво и имаат солидни приходи. Таквата личност веројатно ќе биде заинтересирана за вашите производи и ќе има пари да си ги дозволи.

Како се заработува со овој бизнис?

Вие заработувате преку продажба на производи од дрво. Овие производи може да бидат мебел, столици, ормари или гардеробери или помали предмети, како кутии за накит, држачи за паметни телефони, табли за сечење или дрвени чаши и уште многу други најразновидни производи.

ЧЕКОР 2: Формирање продажна цена

Цената на производите од дрво многу варира. Дури и истите производи од дрво може да се продаваат по многу различни цени, во зависност од тоа како се изработени.
Кога одлучуваат како да ги цените своите производи од дрво, треба да ја земете предвид цената на материјалите, нивната посакувана плата за час и сите трошоци за продажба на пр. испорака и сл. Едноставна формула што треба да се следи е:
Трошоци за материјали + (часови работа x саатнина) + Трошоци за продажба = цена
Оваа формула го прави едноставното пресметување на цените.

ЧЕКОР 3: Колку профит може да се оствари?

Профитот зависи од тоа какви производи правите, каде се продаваат производите и колку е квалификуван тој што ги обработува. Некои продаваат само мали производи на локално ниво, а нивните приходи може да бидат слични на приходот обезбеден од работа со скратено работно време. Другите сопственици на деловни активности се мајстори и имаат голема побарувачка.

ЧЕКОР 4: Изберете фирма за сметководство

Контролирањето на вашите различни трошоци и извори на приход е клучно за разбирање на финансиските перформанси на вашата деловна активност. Чувањето точни и детални сметки, исто така, во голема мерка го поедноставува вашето годишно пополнување на даноци.

ЧЕКОР 5: Дефинирајте го Вашиот бренд

Вашиот бренд е она за што се занимава вашата компанија, но и како вашата деловна активност се перцепира од јавноста. Силен бренд ќе му помогне на вашиот бизнис да се истакне од конкурентите.

Како ќе го именувате вашиот бизнис?

Изборот на вистинското име е многу важен. Прочитајте го нашиот детален водич за тоа како да го именувате вашиот бизнис. Препорачуваме да проверите дали името на деловна активност што сте го избрале е достапно како веб-домен и да обезбедите со време, за да не може никој друг да го земе.

Како да ги задржиме клиентите да се враќаат?

Деловно работење со дрва може да се издвои од другите дејности, нудејќи високо квалитетни производи по разумни цени. Може и да им давате информации на клиентите за процесот на изработка и зошто тоа парче е различно од оние произведени од конкурентите.

ЧЕКОР 6: Воспоставете го вашето веб присуство

Деловна веб-страница им овозможува на клиентите да дознаат повеќе за вашата компанија и производите или услугите што ги нудите. Можете исто така да користите социјални медиуми за да привлечете нови клиенти.

Дали е ова бизнис за Вас?

Секој кој е ориентиран кон детали, добар во математика и е умешен со своите раце, може да биде добро прилагоден за водење бизнис со дрво. Овие вештини се неопходни при обработка и креативност за создавање на производи од дрво.

Што се случува за време на еден типичен ден на работење со дрва?

Поголемиот дел од времето поминува во правење на производи од дрво. Оваа работа може да вклучува дизајнирање, сечење и шмирглање дрво, склопување парчиња заедно како и сликање или боење на готови парчиња.

Кога не произведуваат, сопствениците може да го поминуваат времето во избори на материјали, во интеракција со клиентите и маркетинг на нивниот бизнис.

Кои вештини и искуства ќе ви помогнат да изградите успешен бизнис со дрво?
Резбањето производи од дрво бара вештина, за која е потребно време да се усовршите.

Преземете го следниот чекор

Најдете бизнис ментор

Едно од најголемите ресурси што претприемачот што може да го има е квалитетно менторство. Додека започнувате да ја планирате вашата деловна активност, поврзете се со бесплатен деловен ресурс близу вас за да ја добиете потребната помош.

Кои се инсајдерски совети за скок при започнување бизнис со дрво?

Сопствениците на деловни активности треба внимателно да размислат за какви производи сакаат да започнат со правење при отварање на бизнисот со дрво. Совршени производи се:
-да бидат доволно мали за лесно да се вклопат во продавницата и возилото на сопственикот на деловната активност, така што тие не треба да плаќаат за проширување на продавницата или поголемо возило при започнување на бизнисот
-бараат само вештини што сопственикот на компанијата веќе ги совладал, така што финалниот производ изгледа како да е направен од квалификуван дрводелец
– имаат материјални трошоци кои сопственикот на компанијата може да си дозволи при започнување на бизнисот, така што не бараат премногу капитал за материјали.

Како и кога да се изгради тим

Деловно работење со дрво може успешно да го води едно лице, а некои сопственици дури и никогаш не ангажираат вработен. Оние што вработуваат работници честопати доведуваат луѓе само откако продажбата на деловната активност може да издржи плата за вработениот.

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank