Решенија за производство на мебел

10 март, 2023 | Започни свој бизнис

blank

Кабинет (елемент) за во кујна се користи за складирање на различен кујнски прибор. Производството на кујнски кабинети бележи растечки тренд во светот, со неговата популарност и побарувачка се повеќе клиенти имаат потреба од вакви услуги.

Процес на производство на кабинети

Пред сè, треба да знаеме дека производството на кабинет главно вклучува два дела: првиот е изработка на основата – корпус, а другиот е изработка на вратнички. Процесот на производство на двата дела е сличен. Во основа вклучуваат кроење, кантирање, бушење и склопување,  но сепак се издвојуваат неколку мали разлики во производството.

Изработка на основата (корпусот) на кабинетот

 1. QR-код е прикачен на самиот материјал кој е испратен од производителот на кабинетот, и ги содржи конкретните информации за изработка. Потоа, машината ќе го скенира овој QR-код.
 2. Следен чекор во постапката е сечење на плочата која во најголем дел е направена од иверица. Опремата или машината за сечење што се користи најчесто е CNC панел кројач, која може да се поврзе со CNC софтвер за да се реализира процесот на сечење. Производителите на мали кабинети обично користат форматизер (кратилица). Сечењето на материјал е првиот чекор од процесот на изработката. Обработката на плочата продолжува со друга опрема, машини кој се неопходен дел од линијата на самото производството.blank
 3. На долната и на страничните плочи потребно е да се направи процеп. За да направите процеп на плочата потребна ви е форматизер (кратилица), бидејќи има голема брзина на пробивање и може да направи процеп на илјадници плочи дневно. Има економичен врвен стандард, прецизни пресеци без многу напор и го задоволува производствениот капацитет на фабрика.
 4. Речиси сите делови на кабинетот треба да бидат обложени со лента на рабовите (освен задниот панел). Постојат два главни типа. Едниот е обично пластичен раб од 0,45 mm со иста боја како кабинетот, додека другиот е пластичен раб од 2 мм.blank
 5. Правењето на дупки е најкритичен процес со најмногу грешки, бидејќи ги вклучува сите врски помеѓу плочите. Освен тоа, дупките се поделени на структурни и системски дупки. Структурните дупки се однесуваат на дупките кои не треба да се поврзат со други дупки и се наоѓаат само на страничните панели, додека системските дупки се дупките со кои плочите се поврзуваат меѓусебно, и сите плочи (освен задниот) ги имаат. Системските дупки главно се користат за инсталирање на  делови као што се: завртки, навртки итн. и за поврзување на други делови. Структурните дупки главно се користат за поставување на ламинатни потпори, шини за водење и слично. Главната опрема за да се направат овие дупки е ЦНЦ машината за бушење од шест страни.

Процес на производство на вратничките од кабинетот

 1. Постојат многу видови на материјали и бои за вратничките од кабинетот. Опремата за изработка главно вклучува CNC панел кројач и форматизер (кратилица).
 2. Целта на отворот на вратата на кабинетот е да се инсталира механизмот и рачката.blank
 3. Лентата на рабовите е генерално во иста боја како со плочата на вратничката со дебелина од 2 мм. Опремата која се користи е автоматска машина за кантирање.blank
 4. Потоа се потребни дупки за шарката на вратата.blank
 5. Гонг жлебот е за правење шаблони на вратите од кабинетот. Потребната опрема за неговата обработка е ЦНЦ машина.
 6. Процесот на печење на бојата е доста комплициран и воглавно се прави рачно. Ако сакате да ги испрскате високо квалитетно вратничките на кабинетот, мора да имате повеќе искуство и технологија.

Решенија за изработка на кабинети (елементи)

 1. Економично решение за производствоblank

Економичното решение за производствена линија за изработка на кабинети (елементи) на РАДЕК се заснова на реалните потреби на клиентите и искуството на многу производители на кујнски кабинети. И секако ефективна и ефикасна производствена линија. Големиот асортиман на висококвалитетни машини кој го нуди РАДЕК е решение за изработка на кабинети и претставува најдобриот избор за малите и средните производители.

ЦНЦ нестинг машина 

CNC машина – е машина што се користи за сечење плочи, бушење, глодање и жлебување. CNC машината за вгнездување со 3 оски е опремена со три вретена за промена на пневматски алат: вретено за сечење, вретено за процеп и вретено за бушење. Покрај тоа, поседува CNC софтвер кој може да го реализира онлајн дизајнот на 3D кабинет, да го оптимизира расклопувањето, да ги зачува панелите и да постигне поголема ефикасност.

Автоматска машина за кантирање

Автоматската машина за кантирање може целосно да ги реши проблемите со рачно поврзување на рабовите, како што се истекување на лепак, слаба адхезија и лош изглед. Покрај тоа, може да реализира автоматска контрола, линеарно поврзување, крајно отсекување, грубо отсекување, фино отсекување, стружење, полирање и друго.

ЦНЦ машина за бушење

CNC машината за бушење со еден ред е опрема за бушење специјално развиена и дизајнирана за странични дупки. Може да реализира нумеричка контрола и брзо позиционирање.

blank

 

blank

 1. Професионално решение за кабинет (елемент)

blank

Професионалната производствена линија на кабинети се нарекува и производствена линија на сложени кабинети. Главно е составен од три вида кабинетска опрема: центар за обработка, машина за бушење на страничните дупки со пила и автоматска машина за лепење на рабовите. Може да се користи за производство и преработка на плочест мебел, комоди, гардероби, детски мебел и други кабинети.

Центар за обработка

CNC нестинг машина со пила главно се користи за дизајнирање на кабинетот. Може да направи инсталациски жлебови за различни невидливи врски. Во исто време, може да реализира брзо бушење, жлебување, сечење и товарење.

Карактеристики:

 1. Опремен со вретено ATC со голема моќност, упатство за серво алат со голем капацитет и уред за пилата, глодање и пробивање, погоден за разновидна и сложена обработка на производи.
 2. Вакуумска маса со 7 зони има добра адсорпциона сила и поместување за време на обработката.
 3. 12 линеарни менувачи на алат заштедуваат време за промена на алатот и имаат многу висока ефикасност.
 4. Има широк опсег на намени, и може да се користи за сечење, бушење и резбање во исто време.

Автоматска машина за кантирање

Автоматската машина за кантирање е погодна за плочест мебел, кабинети, гардеробери, канцелариски кабинет, кабинет од цврсто дрво, маси, столици, врати, прозорци и други производи од дрво.blank

Карактеристики:

 1. Лепење: цилиндарот го контролира отворањето и затворањето на вратата за лепило, што значи количината на лепилото е стабилна.
 2. Крајно отсекување: стабилно отсечете ја непотребната лента на рабовите на двата краја на плочата.
 3. Грубо сечење: пресечете ги вишокот рабови со рамен нож од легура со шест острици.
 4. Фино сечење: кружни агли со R нож.
 5. Следење на отсекување: четирите агли се исечени во мал лак, што е помазно.
 6. Стругање: ножот R од супертврда легура ги струга фините линии на рабовите за да ги направи мазни.
 7. Полирање: тркало кое брзо го полира работ, правејќи го многу помазен и поубав.

Машина за бушење на странична дупка со пила

Оваа CNC машина за бушење е погодна за различени дизајни.

Карактеристики:

 1. Прилагодениот контролен систем има добра стабилност и висока прецизност.
 2. American Banner ласерска сонда со висока точност.
 3. Прилагодената граница има висока безбедност.
 4. Вретеното со голема моќност и пила која има голема брзина и висока точност.

blank

blank

Горенаведената содржина е решение за изработка на кујнски кабинет (елементи)  обезбедено од РАДЕК. Решенијата за изработка ги покриваат сите аспекти на производството на кабинети, како што се технологијата за изработка, машини, производи, дизајн, идеја итн.

 • blank
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank