Правила за редовно одржување на ЦНЦ рутер

18 јули, 2023 | Корисни совети

blank

За да ги зачувате ЦНЦ рутерот во добра состојба подолго време, многу е важно машината да се одржува редовно. Одржувањето на различни типови ЦНЦ машини не е сосема исто. Но, генерално ги вклучува следните аспекти:

blank

I. Рутинско одржување на ЦНЦ рутер

 1. ЦНЦ рутерот треба да се постави на суво и проветрено место (да не биде изложен на сонце).
 2. ЦНЦ рутерот мора да биде опремен со сигурен регулатор на напон.
 3. На одреден временски период проверувајте дали машината е добро прицврстена.
 4. Не ставајте работи (магнетни материјали, предмети со прекумерна тежина, течности) на работната површина.
 5. ЦНЦ рутерот не треба да работи долго време во истиот агол на масата за гравирање.
 6. Додајте или заменете маст и масло. Подвижните делови секогаш треба да се подмачкуваат, со цел да се намали стапката на абење на истите.

 

blank

blank

 

II. Листа на задачи за одржување на ЦНЦ рутер

 1. Редовно проверувајте ја водата во вретеното за да има нормална циркулација (за мотори со водено ладење).
 2. Секојдневно проверувајте ги оските, исчистете ги и подмачкајте.
 3. Секој ден проверувајте ги каблите за поврзување за да видите дали каблите се затегнати и не се оштетени.
 4. Проверувајте ја контролната кутија.
 5. Секој ден проверувајте ја работната маса и отстранете ја нечистотијата.
 6. Повремено проверувајте го главниот мотор дали има некакво оштетување или чуден звук.
 7. Проверувајте го компјутерот, исчистете го од вируси ако има потерба и навреме чистете го дискот.

 

blank

III. Одржување на компјутерот и контролната кутија

Ако компјутерот и контролната кутија на ЦНЦ рутерот се валкани и имаат прашина, тоа ќе влијае на нормалното функционирање на машината. Доколку контролната кутија е премногу валкана, таа може да предизвика краток спој. Чистењето мора да се врши редовно, потребно е да се одржуваат проветрени и суви матичната плоча и сите видови картички.
Одржување на моторот на вретеното (се применува вретено со водено ладење).
За да се користи моторот на вретеното подолго и постабилно, треба да се обрне внимание на следниве точки:

 1. Променете ја водата еднаш на секои три дена.
 2. Редовно полнење гориво.
 3. Редовно подмачкување.
 4. Моторот мора да е сув.
 5. Чувајте ги лежиштата чисти. Може да работи долго време под услов на голема брзина и силен отпор.
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank