Технологија

Производство на паркет

Производство на паркет

Цврстиот паркет е најстариот и најквалитетен тип на дрвен патос. За изработка се користат скапи и скапоцени типови на дрво, како што се даб, бука, јавор, орев или разни тропски видови. Овој тип на паркет е прилично дебел. При негова инсталација може да се постигнат...

Линија за производство на врати

Линија за производство на врати

Дрвените врати може да бидат изработени од било кој дрвен материјал. Многу често се користи во конструкции и е позната за неговата добра обработка, сила и издржливост, заедно со многу други способности. Зошто врата од дрво? Дрвото доаѓа од растение кое расте и умира....

Технологија на производство на дрва за огрев

Технологија на производство на дрва за огрев

Огревното дрво е вреден извор на енергија, без разлика дали е исечено или купено на пазарот. Вклучува финансиски или временски ресурси на домаќинството за да ги обезбеди. Огревното дрво е гориво како што се дрво, јаглен, пелети и струготини. Конкретната форма што се...

Процес на производство на бродови

Процес на производство на бродови

Светската бродоградба се состои од три главни области: производство, сервис и расклопување на бродови. Областа производство се занимава со производство на бродови и нивна конструкција. Во областа на сервис на бродови вклучуваме поправки и сите видови на услужни...

Производство на брикети

Производство на брикети

Зелената индустрија станува сè попопуларна во светот. Владата обезбедува субвенции за да го поттикне развојот на индустријата за брикети. Иако технологијата за брикетирање има многу сличности во споредба со горивото oд пелети, таа сепак има своја уникатна...

Производство на ламиниран фурнир

Производство на ламиниран фурнир

Напредокот во технологијата на дрва значи повеќе опции за архитектите и дизајнерите кои бараат цврсти материјали за структурни апликации. Инженерските производи од дрво го опфаќаат опсегот од ориентирана даска до иверица и ламиниран фурнир (LVL) и можат да бидат добра...

Пилана

Пилана

Пиланата е помалку софистицирана активност на механичката шумска индустрија. Под ова се подразбира голем број операции од ракување и транспорт на трупци до сушење, сортирање и класификација на дрва за кои се потребни различни видови на енергија. Во земјите во развој...

Процес на производство на монтажна куќа

Процес на производство на монтажна куќа

Монтажни домови се специјализирани типови на живеалишта кои се произведуваат однапред надвор од локацијата, обично во стандардни делови што можат лесно да се испраќаат и се собираат. Некои тековни дизајни на домови вклучуваат архитектонски детали инспирирани од...

Процес на производство на иверица

Процес на производство на иверица

Иверица е градежен материјал направен од различни видови дрвја. Се состои од тенки дрвени слоеви или купови познати како фурнири споени со лепило. Со употреба на смола, фурнирите се лепат заедно со соседните слоеви предизвикувајќи секое влакно на дрвото да се ротира...

Технологија со највисок степен на прецизност – Сечење со воден млаз

Технологија со највисок степен на прецизност – Сечење со воден млаз

Сечењето со воден млаз е нетермички метод на сечење со користење само природен песок и вода за сечење на скоро секој материјал. Во теорија e едноставен процес, но во пракса e напредна технологија на сечење. Кршливиот процес на сечење дава мазна површина за сечење без...

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank