Машини, алати и материјали

3 важни фактори кои го определуваат квалитетот на панелниот мебел: дрвото, површината и кант траката

3 важни фактори кои го определуваат квалитетот на панелниот мебел: дрвото, површината и кант траката

Квалитетот на кант траката го одредува животниот век на мебелот. Не само што игра важна улога во штитењето на рабовите на дрвото, го штити од вода, го запечатува ослободувањето на штетни гасови и ја намалува деформацијата, исто така влијае на негово разубавување....

ФОРМАТИЗЕР

ФОРМАТИЗЕР

Кратка историја за форматизер Во далечната 1878 година во Рокфорд, Илноис, В.Р. и Џон Барнс создале фиксна ротирачка пила со маса која се контролира со педала, со слично функционирање како кај старите машини за шиење. Сепак, не била многу компактна поради неговата...

Пила на лента – БАНСЕК

Пила на лента – БАНСЕК

Kратка историја за бансек Бансекот по потекло се смета за француска иновација, меѓутоа била измислена од англичанецот Вилијам Њубери. Во 1808 г. Њубери патентирал машина за сечење на дрво, при што се користела “бесконечна” пила како лента намотана на две тркала. Избор...

Машина за рамнење по дебелина – ДИХТ

Машина за рамнење по дебелина – ДИХТ

Кратка историја за дихтови Дихтовите потекнуваат уште од античкиот Рим и оттогаш се користат до ден денес. На почетокот, биле направени од само дрвени блокови со правоаголен облик на отвор во центарот за да се вклопи металното сечило, кое било затегнато со друг дрвен...

Видови и функција на ЦНЦ рутери

Видови и функција на ЦНЦ рутери

Доколку сакате да дознаете за што се користат ЦНЦ рутерите и што сè може да сe направи со нив тогаш оваа статија не смеете да ја пропуштите. За да ја разберете нивната популарност, прво треба да разберете што е ЦНЦ машина, како работи, какви сè видови има, кои се...

Комбинирана машина за обработка на дрво

Комбинирана машина за обработка на дрво

Комбинираната машина за обработка на дрво е машина што нуди неколку типа на операции со голема заштеда на простор. Комбинираните машини најчесто се состојат од циркулар, дихт, абрихт, бушилица и фреза. Доколку немате голема работилница и простор за повеќе машини,...

Како да ја изберете вистинската ЦНЦ плазма?

Како да ја изберете вистинската ЦНЦ плазма?

Со зголемувањето на дигитализацијата, многу фабрики за производство ја прифатија технологијата што се развива и ЦНЦ-машинството за производство на високо-технолошки производи. ЦНЦ алатките станаа напредни, сложени и поврзани со автоматизација. Поновите и помодерни ЦНЦ...

Фреза

Фреза

Фрезите се тешки машини кои се користат за сечење и обликување на дрво. Тие се користат од доцните 1800-ти години до ден денес. Уредите, за жал, имаат негативна репутација во однос на безбедноста за корисниците, иако повеќето опасни опции на осовината беа укинати во...

Машина за рамнење по површина – АБРИХТ

Машина за рамнење по површина – АБРИХТ

Абрихтот го носи своето име од неговата примарна функција да произведува рамни рабови на плочи пред да ги спои заедно за да произведе пошироки плочи. Абрихтот е машина за обработка на дрво што се користи за производство на рамна површина по должина на таблата....

ЦНЦ рутер

ЦНЦ рутер

Доколку некогаш сте биле на големо шоу за обработка на дрво, сигурно сте биле воодушевени од огромните, индустриски ЦНЦ машини. ЦНЦ рутерот може да се користи за производство на предмети како резби на врати, внатрешни и надворешни украси, дрвени плочи, табли за знаци,...

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
  • blank