Како да ја изберете вистинската ЦНЦ плазма?

14 јануари, 2021 | Машини, алати и материјали

blank

Со напредокот на дигитализацијата, многу фабрики за производство ја прифатија технологијата што се развива и ЦНЦ-машинството за производство на високо-технолошки производи. ЦНЦ алатките станаа напредни и поврзани со автоматизација. Поновите и помодерни ЦНЦ машини бараат помала зависност од рачно управување. Вие само треба да ја дадете командата за работа на машината. Продуктивноста, точноста и сигурноста ја прават високо-технолошките ЦНЦ машини едни од најпопуларните пронајдоци.

1. Што опфаќа технологијата за сечење со ЦНЦ плазма

Говорејќи со едноставни зборови, машината за сечење со ЦНЦ плазма е една од најинтересните и најмоќните алатки на 20-от век. Сечењето со ЦНЦ плазма е процес што користи јонизиран гас кој го испушта со голема брзина и се ослободува од отворот на стегање. Плазматската машина генерира јонизиран гас со голема брзина за да спроведе електрична енергија и потоа го сече парчето материјал. ЦНЦ плазмата најчесто се користи за сечење на метали за различни намени. Плазмата го загрева работното парче и го топи материјалот. Со исфлањето на јонизираниот гас со голема брзина, му дава форма на металниот материјал и го врши сечењето.

Сечењето со плазма е еден од најефективните начини на сечење. Плазма факелот може да пресече челична плоча со дебелина до 38 мм, додека факелите контролирани од компјутер можат да исечат материјал од челик до 150 мм по дебелина. Бидејќи плазмата има многу жешка и локализирана алатка во форма на конус за сечење на материјалите, тие исто така се користат за сечење лим во криви или аголни форми.

Машината за сечење се појави во 1980 година како продуктивен начин за сечење лим и плоча. Конвенционалните ЦНЦ плазми беа големи и неефикасни.

blank

2. За што се користи машината за сечење ЦНЦ плазма?

Машината за сечење-ЦНЦ плазма ја користи топлината на високо-температурниот плазма лак за топење на металниот материјал што се користи за обликување. Големата брзина на оваа напредна машина се користи за елиминирање на стопениот метал од засек. ЦНЦ масата му овозможува на компјутерот да ја контролира главата на факелот на плазмата со цел да произведе чисти остри парчиња. Плазмата отсекува различни форми и дизајни на метал кои потоа се комбинираат за да се создадат уметнички дела. Во зависност од искуството на корисникот може да се направат многу фини и прецизни сечења.

Оваа машина е дизајнирана да произведува најостри и најквалитетни намалувања што може да се постигнат само со ЦНЦ плазма.

Секачот на плазмата користи плазма факел за сечење различни видови материјали во различни форми и големини. Не’рѓосувачкиот челик, јаглероденот челик, бакар, алуминиум и месинг се некои видови метални материјали што ги користи ЦНЦ плазмата. Секачите за плазма често сечат метални цевки или квадратни / кружни метални цевки. Оваа компјутерски контролирана опрема може да создаде сложени, како и комплексни обрасци на површината на материјалот. Таа создава прототип на предметите со можност за прецизно сечење и резба.

blank

3. Изберете ја вистинската ЦНЦ плазма за вашиот објект

Квалитетот на сечењето е многу важен за да се одреди типот на машината што би ја купиле за вашата работилница. Добриот квалитет на сечењето прави подобри производи. Колку попрецизни, почисти и помазни рабови создава машината за сечење, толку помалку метал се троши.

Постојат некои фактори што треба да се земат предвид при изборот на ЦНЦ плазма за вашата работилница:

 • Дебелина на користениот метал

ЦНЦ плазма машините се оценуваат според нивната способност за сечење и јачина на струја. Ако сакате да сечете дебел материјал, треба да размислувате за плазма со пониска ампеража. Меѓутоа, ако дебелината на металот е 12.7 mm, тогаш треба да побарате единица со висока моќност. Секоја единица има оптимален опсег на дебелина и треба да одговара на вашите потреби. Зборувајќи во општа смисла, машината 6.35 mm има приближно 25 ампери излез, машината 12.7 mm има излез 50-60 ампери, додека пак машината 19.05 mm има 80 ампери излез. Значи, треба да се совпадне со барањата.

 • Оптимална брзина на сечење

Ако металот што најчесто се сече е 6.35 mm, машината што нуди повисоки ампери ќе може да го пресече металот многу побрзо отколку единицата со ниска струја. Правилно е да изберете машина што ракува приближно двојно од нормалната дебелина на сечењето. Опремата за заварување и работниот циклус се сметаат за важни за автоматското и континуирано сечење. Циклус на работа е времето кое постојано се користи за сечење, пред да се прегрее машината или факелот, и да е потребно ладење.

blank

4. Како работи машината за сечење – ЦНЦ плазма?

Со ЦНЦ плазмата може да се сечат дебели метални лимови во која било форма и големина. Оваа компјутерски контролирана машина се управува преку компјутер. Без оглед на големината и обликот, плазма секачите функционираат на истиот принцип и се конструираат на истиот дизајн.

Секачот за плазма работи со гас под притисок преку тесен канал. Негативната електрода добива енергија кога ќе го допрете горниот дел на млазницата со метал, и со тоа се создава моќна искра помеѓу електродата и металот. Како што инертниот гас поминува низ каналот, искрата го загрева гасот додека не достигне четврта состојба на материјата. Овој тип на реакција создава прилив на насочена плазма, приближно 16 649°C и се движи со брзина од 20 000 стапки во секунда (6,096 m / sec).

Повеќето плазми имаат пилот-лак кој работи на висока фреквенција за да спроведе електрична енергија низ воздухот.

Во минатото, овие машини беа многу скапи и тие генерално се користеа за сечење огромни метали, но во последно време, нивната цена и големина се намали. Оваа современа алатка им дава на работниците можност да прават пресеци на косина, да прават прецизни дупки и да исечат на кој било начин на кој може да се замисли.

blank

5. ЦНЦ плазма и нејзино одржување

Пред да ракувате со машината, многу е важно да ги разгледате мерките на машините за сечење:

 • Многу е важно да се провери истекувањето на системот за воздушни кола, напојувањето на плазмата, факелот за сечење пред работа.
 • Уверете се дека млазницата за сечење и електродата се во ред со поставувањето на плазмата.
 • Проверете го притисокот на гасот, филтрите за воздух, компресорот за воздух итн.
 • Изворот за напојување и изворот на гас на машината треба да се исклучат кога машината се чува во позиција на мирување подолго време.
 • Редовно подмачкувајте го механизмот за подигнување на машината, како што се лежиштето, завртката, линеарниот лизгач на водичот.
 • Секоја година проверувајте ја четката за мотор со директна струја. Прекумерната издржливост на моторот ќе влијае на перформансите на моторот, па дури и оштетување на моторот.
 • Исчистете ја насобраната метална прашина од машината и осигурете се дека сите филтри за воздух се чисти.

blank

6. Преносливоста и издржливоста се предностите на ЦНЦ плазмата

Плазма секачите се интересни и меѓу најмоќните алатки на 20-от век. Оваа машина може лесно да се премести од едно до друго место. Преносливоста е една од најголемите предности на оваа машина.

ЦНЦ плазмата има високо ниво на издржливост. Филтрите осигуруваат дека маслото е отстрането од компримираниот воздух, што овозможува воздухот лесно да протекува низ машината.

7. Следете ги правилата на претпазливост за да бидете безбедни

Сечењето со плазмата бара значителен напон за да се воспостави лакот од 300VDC. ЦНЦ плазмата има млазница за да го заштити операторот од оваа опасност, но ако машината започне без млазница на своето место, може да предизвика сериозна несреќа. Млазницата ни овозможува безбедност и спречува машината да започне со лак, освен ако млазницата не е на своето место.

Друга мерка за безбедност што не треба да ја занемарувате додека работите на плазма машината е низата пред проток. Оваа одлика дава предупредување пред лакот да започне да работи. Освен тоа, побарајте машина што обезбедува безбедност од три секунди пред протокот, што им дава на корисниците напредно предупредување за да се осигураат дека сите делови од телото се чисти од млазницата пред да започне лакот.

Понатаму, додека работите со машината, се препорачува да носите кацига или маска за да Ве заштитат од искрите на плазмата. Носете ракавици и чизми за да се заштитите од повреди.

Заклучок

ЦНЦ плазмата е одржлива опција не само за големите индустрии, туку и за малите компании. Напредната технологија ја зголемува продуктивноста и ги намалува трошоците за производство истовремено. Пред да се решите да купите ваква машина се препорачува да ги земете предвид гореспоменатите точки и да ја зголемите ефикасноста, како и приходите на вашата работилница.

blank blank

 • blank
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank