ЦНЦ рутер

22 август, 2020 | Машини, алати и материјали

blank

Доколку некогаш сте биле вo некоја фабрика или работилница за обработка на дрво, сигурно сте биле воодушевени од ЦНЦ машините.

ЦНЦ рутерот може да се користи за производство на разни предмети, како украси, икони, рекламен материјал, мебел и т.н.

Што е ЦНЦ рутер?

blank

Компјутерски нумерички контролирана машина (или скратено – ЦНЦ) е машина контролирана од компјутер, поврзана со мотор за глодало, кој се користи за кроење, гравирање на разни материјали, како дрво, композитен материјал, алубонд, плексиглас, иверка, медијапан пластика, форекс, стиропор и друго. ЦНЦ рутерите можат да ги извршуваат задачите на многу машини за столарија, како што се форматизерот (кратилица), фрезата и машината за бушење (типларка). Тие можат исто така да ја заменат работата на машината за дупчење (мортисер)

ЦНЦ рутерот обично произведува конзистентна и висококвалитетна работа и ја подобрува фабричката продуктивност. Неговите придобивки вклучуваат автоматизација, прецизност, намалување на отпадот и грешките, како и забрзување на производството.

Компоненти

Подолу можете да видите слика што ги означува главните компоненти на ЦНЦ рутерот. Постојат многу други компоненти и дополнувања на располагање, но повеќето рутери ги имаат овие компоненти.

blank

blankМотор за глодало

Моторот за глодало е дел од машината што ја извршува функцијата на сечење, бушење, гравирање. Моторот на рутерот е класифициран според рејтингот на моќност, коњските сили или вати (W) и волти (V).

Таа работи ротирајќи ја алатката за сечење со различни брзини. Таа е дизајнирана да сече дрво, пластика и други меки материјали и вообичаено има опсег од 8000 до 30 000 вртежи во минута. Моторот дизајниран за сечење метал работи со моќност помеѓу 2000 и 10,000 вртежи во минута.

Повеќето ЦНЦ рутери за дрво можат да се користат и за сечење метали. Сепак, обично е ограничено на сечење лесни метали како што е алуминиум. Кога сечете метали или композити базирани на јаглерод со голема брзина на осовина, обично е неопходен систем за ладење што го лади материјалот што се сече, а и самата алатка.

Некои мотори се контролираат преку ЦНЦ контролниот систем кој го регулира RPM-то засновано врз материјалот и стапката на напојување на машината. Постојат и други алатки кои може да се инсталираат, од кои некои вклучуваат автоматски менувач на алатки, сензор за алатки и сонда на допир.

blankРаботна површина (маса)

Работната површина е местото каде што се случува целата акција. Таа може да биде во неколку различни типови, но функцијата останува иста. Површината е дизајнирана да го поддржува и задржи парчето материјал што се сече.

Постојат неколку различни дизајни што ефикасно ја вршат својата функција. Некои од најчестите дизајни за работни површини се T-slot таблата, како на сликата погоре и вакуум таблата. Т-слот таблата се покажала одлично за повеќето парчиња, бидејќи користи завртки и стеги за да го прицврсти парчето за креветот.

Вакуум таблата се наоѓа на многу високи модели и функционира одлично за компаниите што го сечат истиот дизајн неколку пати на ден. Сепак, таа е ограничена на релативно рамни парчиња, како што се дрво и иверица. Т- slot таблата е поразновидна по тоа што може да го држи буквално секое парче, но недостасува ефикасност и брзина на поставување.

Постојат многу други видови на располагање, некои се хибридна мешавина во која се користи и Т- slot и вакуумскиот дизајн. Сепак, ова се двата основни типа на работни површини.

blankЛинеарен движечки систем

Секоја оска користи сопствен линеарен движечки систем што ги придвижува осовините во таа оска. ЦНЦ линеарниот движечки систем вклучува мотор, линеарен носечки систем и некаков склоп на водечки завртки.

Моторот е врската помеѓу механиката и електрониката на системот. Моторот ја прима својата моќност преку ЦНЦ контролниот систем, обезбедувајќи ротирачка моќност кога е потребно.

Постојат два вида на мотори кои се наоѓаат во машините на ЦНЦ рутерите  – степер мотори и серво мотори. Степер моторите се поевтина алтернатива и нудат добри перформанси и сигурност, но обично не даваат повратни информации. Серво моторите нудат повратни информации, што значи дека по добивањето на нивните упатства од ЦНЦ контролниот систем, тие испраќаат сигнал назад до контролниот систем што потврдува дали ја завршиле задачата. Ваквите системи обично се наоѓаат кај повисоките модели. Типот на контролниот систем зависи од видот на моторот. Контролниот систем за степер мотор или серво мотор не е ист.

Моторот ја нуди моќноста во форма на ротирачко движење кое треба да се претвори во линеарно движење. Ова е местото каде што се користат водечките завртки. Склопот на водечки завртки се оние кои ја движат осовината по нејзините оски.

Различни дизајни користат различни методи за претворање на ротационо движење во линеарно движење, а некои се подобри од другите. Секој систем има свои предности и недостатоци, зависи за каква цел ги користите.

Како работи ЦНЦ рутерот?

blank

Потребно ви е компјутер и програма CAD (Computer Assisted Design) за да можете да работите и управувате. Обично, ЦНЦ рутерот веќе однапред има верзија на CAD софтверска програма, за да можете да нацртате што сакате да глодате. Потоа се префрлувате на некој вид програма за патеки со алатки, исто така овозможена со машината. Таму ќе го изберете сечилото (или сечилата) што имате намера да ги користите. Софтверот ги пресметува упатствата за сечење и пресметката дава датотека што можете да ја именувате и зачувате. Следно, го поставувате дрвото во машината, го вметнувате точното парче и започнувате со процесот.

blankЦНЦ рутерите сечат во таканаречените три оски или насоки. Горе и долу е координатата за Z-оската. Лево и десно е координатата за Y-оската. Напред и назад може да се нарече X-оска. Со различни битови и компјутерска програма што работи во тие три насоки, небото е граница. Сепак, целокупната димензија на телото на машината и опсегот на сечење ќе ја одреди максималната големина на работното парче со кого ќе можете да манипулирате.

Команди кои се користат при работа:

ЦНЦ рутерот работи на серија претходно програмирани команди. Најчестиот програмски јазик се нарекува G-code (примерот на сликата), иако за ЦНЦ машините постојат и други јазици како Heidenhain и Mazak. Од почеток до крај процесот е од 3 чекори.

blank

Чекор 1: Корисникот дизајнира векторска датотека – за оние кои немаат G-code. Вектор е додаток на DXF датотека кој има детали како x, y, z оска и покажува како ќе се направи сликата.

-> CAD е софтвер што му овозможува на корисникот да направи свој дизајн и вектор.

Чекор 2: Претворете го тој вектор во G-code

-> CAM е софтвер што овозможува векторот да се претвори во G-code.

Чекор 3: Софтвер за контрола на ЦНЦ рутер кој подоцна ќе го активира тој G-код и ќе се претвори во машина за да се движи околу.

-> CNC Control software го овозможува тоа.

ЦНЦ контролен и компјутерски систем (софтвер)

blank

ЦНЦ контролниот и компјутерскиот систем работат заедно како „мозок“ за овие машини, кои им кажуваат на моторите и погонскиот систем во која насока да се движат и колку далеку. Се разбира дека на компјутерот мора да му се даде дизајн.

Повеќето дизајни започнуваат во дигитален формат како што е DXF, NC цртање или некој друг сличен на него. Потоа, е потребно користење CAM софтверски пакет, заедно со ЦНЦ контролниот софтвер. Овие типови на софтвер претвораат 3D или 2D дигитална слика во код за управување со алатки како што е G-code.

Компјутерот потоа ги конвертира овие команди во дигитален сигнал што го пренесува на ЦНЦ контролниот систем кој го конвертира дигиталниот сигнал во различни напони и струи што ги контролираат системите за механички погон.

Ова е далеку повеќе од она што треба да го знае секој што работи со ЦНЦ рутер. Обично начинот е многу едноставен – приклучи ја машината и остави ја да работи. Корисничкиот интерфејс варира во зависност од видот или производителот, но целокупниот процес е ист. Започнете со дигитален дизајн, а потоа користите дополнителен софтвер за да направите форми и патеки со помош на алатките кои машината ќе треба да ги следи.

Пример за користење на ЦНЦ рутер

Добар пример за користење ЦНЦ-рутер е со дрвото. Многу дрводелци користат ЦНЦ рутери за да пресечат и обликуваат широк спектар на типови дрва. На пример, ако сакате да дизајнирате рустикален стол за вашиот летниковец, може да користите ЦНЦ рутер за да го исечете дрвото што сте го одбрале за оваа намена. Со употреба на софтвер CAD и CAM на компјутерот, можете да му кажете на ЦНЦ рутерот точно како да го пресечете дрвото под прецизни агли. Потоа можете да ги земете веќе исечените парчиња дрво и да користите клинови или завртки за да ги споите и да направите удобен и во рустикален стил стол кој ќе се совпадне совршено во вашиот дрвен летниковец.

Исто како и другите ЦНЦ машини, ЦНЦ рутерите се многу ефикасни при изработка на прецизни материјали. Сепак, најчестите активности во кои се користат ЦНЦ рутерите вклучуваат обработка на дрво, создавање прототипови во областа на инженерството, производство на уметнички дела и изработка на несекојдневни дрвени форми. ЦНЦ рутерите се наоѓаат во производствените центри, но тие можат да се купат за приватна употреба и честопати доаѓаат во специјализирани комплети кои овозможуваат лесно составување од страна на корисникот. Како што одминува времето, очекувајте да видите уште понапредни ЦНЦ рутери со одлични можности да бидат неверојатно прецизни во процесите на производство.

ЦНЦ рутерот ги прави лесни моделите за сечење

blank

Кога станува збор за размислување за инвестирање во ЦНЦ систем, замислете го процесот на создавање и употреба на шаблони за специфичен, конкретен проект, како што е контурирање на долниот раб на престилка на таблата. Прво, можете слободно да ја нацртате контурата за да ја одредите формата што ја сакате, или користете CAD програма за да ја нацртате контурата. Потоа, ќе се обидете да ја дуплирате оваа форма на парче хартија и да ја зголемите за да креирате образец. Откако ја видовте линијата, исполирајте ја и, ако изгледа правилно, движете се по работ на секое работно парче на престилка. По грубото сечење на формата, повторно го прилагодувате шаблонот со цел да ја добиете конечната големина. Со ЦНЦ, можете да ја нацртате формата еднаш во CAD и да го користите ЦНЦ рутерот за директно да ги пресечете работните парчиња на престилката. Нема потреба од посебен образец. Нема потреба од сечење, па полирање, па сечење повторно. Доколку сакате да го зачувате образецот за да го користите повторно во иднина, тој е на хард дискот на вашиот компјутер.

Со ЦНЦ рутерот можете да заштедите време, да ја подобрите точноста, па дури и да го проширите опсегот на креативни можности со вашите проекти.

Што да барате кога го купувате првиот ЦНЦ-рутер?

Капацитет

Многу зависи од големината на прокетите што ги преземате. Ако сакате да работите на голем проект, тогаш ќе ви треба голем ЦНЦ-рутер. ЦНЦ машина со големина 2 × 6 би била најпогодна.

Работен циклус 

Дали имате план да ја користите машината за мали намени како хоби или за повеќе комерцијални цели.

Моќност

Во зависност од видот на проектите на кои ќе работите, моќноста ќе игра важна улога како што е коњската сила на машината, односно каков мотор или вретено (сврдел) ќе има истата. Моќноста ја осигура точната количина на брзина и квалитет на сечење на вашиот материјал. Во зависност од намената, ЦНЦ машините се дизајнирани да работат со мотор со одредена големина и моќност. За редовна употреба, купувачите може да се одлучат за мотор со воздушно ладење, што може да предизвика врева, додека другата опција е мотор со водено ладење.

Издржливост

Не сите ЦНЦ машини ќе работат исто на подолг период. Машините имаат тенденција да се аморотизираат, бидејќи имаат многу делови кои работат со триење. Во зависност од издржливоста и намената за која ќе го употребувате, можете да побарате машина по Ваш избор.

Вредност

Со која било инвестиција, важно е да знаете дали го добивате потребниот квалитет за парите со кои располагате. Цената игра важна улога кај посериозните купувачи кои сакаат да ги добијат сите дополнителни делови и додатоци за реална цена. Тоа зависи многу од целта на купувањето. Постојат некои машини кои доаѓаат со софтвер за дизајн, додека некои бараат да купите сè одделно. Изборот е ваш.

Видео: ЦНЦ рутер со работна површина 1300 х 2500.

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank
15:42:52 -->