Зашто да купите СО2 ласер?

19 ноември, 2021 | Машини, алати и материјали

blank

Низ истражувањата и иновациите на полето на ласерското обележување во светот се постигнати и поставени многу високи идустриски стандарди.

Едни од врвните достигнувања во технологијата се CO2 ласерите кои се одликуваат со супериорен квалитет.

Поради супериорната сигурност и многу ниските трошоци за одржување, CO2 ласерите позитивно влијаат на ефикасноста на комплетната опрема.

Со тоа што нема мастило и течности, ласерските системи се еколошки прифатливи и во голем дел ги намалуваат трошоците поврзани со потребата од одржување.

blank

Што е CO2 Ласер?

Ласерски зрак за обележување, гравирање или сечење метални и неметални материјали.

Ласерското сечење вообичаено користи оптика, помошен гас и систем за водење за да го насочи и фокусира ласерскиот зрак во работното парче.

Многуте придобивки од ласерското сечење вклучуваат: брзина, помалку отпад, широк опсег на материјали.

CO2 ласерот го води ласерскиот секач… Тоа е бесконтактен, термички процес кој користи фокусиран, високомоќен ласерски зрак кој ги сече облиците и дизајните од залихите материјал. Исто така, не е потребна специјално дизајнирана алатка. Сечењето се потпира на топлина за да изврши прецизно сечење и за да ја создаде саканата форма на производот.

Додека традиционалното ЦНЦ сечење го издлабува дизајнот, ласерското сечење се потпира на високоенергетскиот светлосен зрак кој гори низ металниот материјал.

Речиси секој материјал може да се користи – се зависи од апликацијата.

blank

CO2 ласерот е составен од:

 1. Рамка за ласерска машина;
 2. ЦНЦ контролер;
 3. Ласерско напојување;
 4. Ласерски генератор;
 5. Ласерска цевка;
 6. Ласерска глава;
 7. Ласерско огледало;
 8. Ласерска леќа;
 9. Чилер за вода;
 10. Серво мотор;
 11. Воздушен компресор;
 12. Цилиндар за гас;
 13. Чилер за ладење на воздухот;
 14. Фен;
 15. ЦНЦ ласерски софтвер и ЦНЦ ласерски систем.

blank

CO2 ласерите може да се сретнат во употрба под различни називи, познати се како: ЦНЦ ласерски гравер, ЦНЦ ласерски секач, ЦНЦ ласерска машина за гравирање, ЦНЦ ласерска машина за обележување.

Каде се користат?

Широко се користат во индустриски производствени апликации, училишно образование, мали бизниси, домашен бизнис, мала продавница, домашна продавница, рекламирање, уметност, занаети, подароци, играчки, индустрија за пакување, печатарска индустрија, индустрија за преработка на кожа, индустрија за облека, автомобилска индустрија, музички инструменти, архитектура, производство на етикети, медицинска индустрија и многу повеќе.

CO2 ласерите се користат за означување, гравирање и сечење различни метални и неметални материјали:

Метални материјали:

Јаглероден челик, нерѓосувачки челик, челик за алат, челик за пружини, галванизиран челик, алуминиум, бакар, злато, сребро, легура, титаниум, железо, месинг, манган, хром, никел, кобалт, олово.

blank

Неметални материјали:

Дрво, МДФ, иверица, акрилик, пластика, PMMA, кожа, ткаенина, картон, хартија, гума, депрон пена, EPM, гатор пена, полиестер (PES), полиетилен (PE), полиуретан (PUR ), неопрен, текстил, бамбус, слонова коска, јаглеродни влакна, поливинил хлорид (PVC), поливинил бутирал (PVB), политетрафлуороетилени (тефлонски/тефлон), берилиум оксид и какви било материјали што содржат халогени (хлор, флуор, јод, астатин), фенолни или епоксидни смоли.

blank

Придобивки и предности

 • Супериорен квалитет на исписот;
 • Висока сигурност која се постигнува со делови кои се движат и докажаната COласерска технологија;
 • Константен квалитет на стационарни линии и линии во движење;
 • Испис во било кој правец;
 • Неограничени графички можности;
 • Минимални потреби за оджување ги прават ласерските системи еколошки прифатливи.

blank

 1. Висока прецизност, нема потреба од понатамошна обработка по сечењето.
 2. Ласерот има висок степен на автоматизација, може да биде целосно затворен за обработка, нема загадување и има низок шум, што во голема мера ја подобрува работната средина на операторот.
 3. Трошоците за обработка се ниски. Еднократната инвестиција во опрема е поскапа, но континуираната и голема обработка на крајот ќе ги намали трошоците за обработка на секој дел.
 4. Ласерот се обработува без контакт, со мала инерција и висока брзина на обработка. Заштедува време и е удобен.
 5. Високата енергетска густина на ласерот е доволна за да се стопи секој метал, а особено е погоден за обработка на некои материјали кои тешко се обработуваат со висока тврдост, голема кршливост и висока точка на топење.
 6. Енергетската густина на ласерската обработка е голема, времето на дејство е кратко, зоната погодена од топлина е мала, термичката деформација е мала, а термичкиот стрес е мал. Покрај тоа, ласерот е немеханичка обработка на контакт, која нема механички стрес на работното парче и е погоден за прецизна обработка.

Целта на купувањето на CO2 е да се зголеми производствениот капацитет, да се подобри ефикасноста на производството, да се намалат трошоците за производство, да се подобри нивото на технологија, па затоа е многу важно да се изберe вистинскиот ласер.

blank

 • blank
 • blank
 • blank
 • blank
 • blank