Производство на паркет

7 јули, 2022 | Технологија

blank

Индустријата за производство на подни решенија е поразвиена од кога било.

Масивниот паркет е најстариот и најквалитетниот тип на дрвен патос, кој одсекогаш бил идеален избор за подови облоги. За неговата изработка се користат скапи и цврсти типови на дрво, како што се даб, бука, јавор, орев и разни тропски видови. Овој тип на паркет е прилично дебел, и е достапен во повеќе класи и димензии. При неговото поставување може да се постигнат различни видови на визуелни ефекти од неговата природна шара, со што ќе го надополнат ентериерот. Масивен паркет се поистоветува со ексклузивен и уникатен под и се карактеризира со голема трајност. Паркетот е неразделив дел од ентериерот на секој простор, неговите природни особини му даваат уникатност на вашиот под.

Процес на подготовка

Сечење

  • Пред-рамнење

Горната и долната страна се измазнуваат со цел да се истакнат чворовите и недостатоците. Во последователниот процес на рамнење, целта е да се произведат совршено рамни површини за обработување кои се под прав агол една на друга. Рамнењето може да се изврши на два начина: рамнење од две страни (двостран дихт) или рамнење со четворострана блањалица.

  • Сечење на чворови

Дефектите како што се чворови, пукнатини или обезбојување се отсекуваат заради подобар квалитет и изглед.

blank

 

Рамнење и профилирање

Рамнење

Рамнењето е важен чекор при производство на паркет. Во зависност од природата на материјалот и квалитетот на пред-рамнењето, рамнењето е препорачливо да се повтори, односно четиристрано рамнење пред претходно брусење и профилирање. Потоа дупките и пукнатините може повторно да се пополнат. Со цел да се произведат совршено рамни површини за обработување.

Четвоространата блањалица се користи за рамнење, која има најмалку четири вретена. Понекогаш поединечните вретена се поставуваат под мал агол за да се овозможи прецизност кога работните парчиња се многу закривени.

blank

  • Шмигрлање

По пополнувањето на дупките се врши шмирглање на вишоците.

Кај паркетот, без разлика на видот – квалитетот на површината е од големо значење. Затоа, шмирглањето игра централна улога во производството. Постојат неколку процеси на шмирглање на различни точки во производниот процес на паркет, од кои секоја се изведува со автоматска четкарка или калибратор. На овој начин се постигнува еднократно моќно шмирглање на целото парче.

Алтернативно можат да се искористат и помали машини за шмирглање.

  • Калибрирање

Целта на калибрањето е да се израмнат и горниот и долниот дел на работното парче и, пред сè, да се обезбеди иста дебелина.

За да се постигне совршена површина при боење, прво мора да се избруси дрвената површина. Овој процес е познат и како фино брусење. За ова се користи шмиргла со широк појас и висока гранулација. Единицата за вкрстено брусење (попречно на насоката на напојување) на почетокот ги отстранува испакнатите дрвени влакна и обезбедува мазна површина.

Важно е да се исчисти брусената површина од прашината што се прави при брусењето.

blank

  • Брусење на лакот

Кога правите паркет, не само дрвото, туку и лакот мора да се измазни еднаш или повеќе пати. Исушената површина има фини нерамнини по секое нанесување на лак. Дрвени влакна кои се подигнати како резултат на процесот на лакирање или од површината на самиот слој на лак. Покрај тоа, брусената површина ја зголемува адхезијата помеѓу двата слоја на боја. Затоа е неопходен процес на измазнување пред секое дополнително нанесување на бојата. Меѓутоа само површината на секој слој од лак треба да се измазнува. Во никој случај не треба да се бруси, бидејќи целосно би се отстранил. По измазнувањето, прашината мора секогаш да се отстранува со четкање.

blank

Профилирање

Сечењето и вкрстеното профилирање се изведуваат истовремено на двата краеви со помош на машина за споеви со двоен крај. На овој начин се постигнува максимална точност во должината на работното парче.

blank

Површинска завршница

Ако треба да се постигне груба, рустикална површина на цврстите подни плочи, даските се обработуваат со четкарка. Поцврстите делови остануваат да стојат и ја формираат силно структурираната површина. Со тоа е нагласена структурата на природното дрво.

blank

За да се постигне оптимална површина при лакирање, дрвената површина мора да биде многу изедначена. Затоа се бруси со помош на калибратор или профилна машина за брусење.

 

Нанесување на површинскиот премаз: лакирање, подмачкување или восок

Површинската завршница е централен чекор во производството на паркет (без оглед на видот): завршницата мора да издржи висок притисок и има одлучувачко влијание врз својствата на подната покривка. Вообичаени типови на завршници на подови се лак, масло и восок.

Самиот процес на обложување се состои од неколку делови. Често се користат системи за обложување кои се состојат од прајмер и горен слој. Ако е вклучен лак, основниот и горниот слој обично се нанесуваат во неколку слоеви. Затоа, целата површинска обвивка може да има пет или повеќе слоеви.

blank

blank

blank

 

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank