Ласер за отстранување на ‘рѓа

21 март, 2023 | Технологија

blank

Ласерското отстранување на ‘рѓа е познато и како ласерско чистење, и претставува нова технологија. За разлика од традиционалните методи на механичко чистење, методите за хемиско чистење и методите за чистење со ултразвук, технологијата за ласерско чистење не бара никакви CFC органски растворувачи што ја уништуваат озонската обвивка. Покрај тоа има голем број предности: нема бучава, не е штетен за човечкото тело, има висока ефикасност, голема брзина и без загадување на животната средина. Станува збор за „зелена“ технологија на чистење која има одличен ефект на отстранување на ‘рѓата во големи размери.

Зошто да изберете ласерско отстранување на ‘рѓа наместо други методи за чистење?

Како што сите знаеме, металот игра суштинска улога во секојдневниот живот на луѓето и во големите производствени индустрии. Но, кога железото реагира со кислород и влага, некои метални површини ќе добијат ‘рѓа. За металот да може повторно да се употребува, прво мора да се отстрани ‘рѓата. Меѓутоа, во зависност од количината, површината, како и примената на металот, различен е методот на отстранување.

Рачно отстранување на ‘рѓа

Рачното отстранување на ‘рѓа од метал се однесува на вадење на ‘рѓата со жичени четки, турпии и стругалки. Ова е најпримитивниот и најчесто користен метод за отстранување на металната ‘рѓа. Со овој застарен медот на отстранување на ‘рѓа, работната ефикасност е исклучително мала, а интензитетот на трудот е висок.

Хемиско отстранување на ‘рѓа

Хемиското отстранување на ‘рѓа е најчесто е употребуван при отстранување на ‘рѓата во домот, како на пример со користење на: оцет, сода, киселина, сок од лимон, итн. Нема штетни материи и е лесен  за домашна употреба. Се користи за отстранување на ‘рѓа на ножеви, лопати, мали работни парчиња, метални делови и други предмети.

Отстранување на ‘рѓа со пламен

Отстранувањето на ‘рѓата со пламен е главно за отстранување на површинскиот слој. Методот се спроведува така што материјалот се загрева со пламен и се чисти со жичени четки. Овој метод не може целосно да ја отстрани ‘рѓата. Затоа, треба да се повтори со други алатки за отстранување на ‘рѓа.

Ласерско отстранување на ‘рѓа

Ласерско отстранување на ‘рѓа познато и како ласерско чистење. Се однесува на употребата на високо фреквентни и енергетски ласерски импулси за зрачење на површината. Со цел ефикасно отстранување се работи со голема брзина без дополнителни хемикалии. Покрај тоа, моќта на ласерскиот зрак ја одредува и дебелината и опсегот на отстранување на ‘рѓата. Колку е поголема моќноста на ласерот, толку е поочигледен ефектот на отстранување на ‘рѓа.

Од горенаведените пет методи за отстранување на ‘рѓа, можеме да видиме дека ласерското отстранување на ‘рѓа во моментов е најтемелното и најбрзо решение. Не само што е безбеден, туку не ја загадува околината, не произведува штетни материи има и поширока примена. Така, постепено ги заменува другите традиционални методи за отстранување на ‘рѓа. Ова е причината зошто луѓето се повеќе го избираат ласерско отстранување на ‘рѓа.

Четри начини на ласерско отстранување на ‘рѓа

Различни материјали, вклучуваат различни типови на ласерско отстранување на ‘рѓа:

1. Ласерско суво чистење

Тоа претставува користење на импулсна ласерска деконтаминација со директно зрачење. Ласерите се поделени на континуирани и импулсни ласери. Под иста моќност, импулсните ласери можат да постигнат поголема излезна енергија. За домашната ласерска машина за отстранување на ‘рѓа користи континуиран ласер со ласерска моќност од 1000w до 2000w.

2. Ласер + течен филм

Нанесете слој од течен филм на површината на ‘рѓосаниот предмет. Кога ласерот зрачи на течниот филм, течниот филм брзо се загрева за да произведе експлозивно испарување. Тогаш експлозивниот ударен бран ја ослободува нечистотијата на површината.

3. Ласер + инертен гас

Додека ласерот зрачи, нечистотијата се трга од површината со инертен гас за да се избегне повторна контаминација и оксидација. Инертниот гас главно користи азот, кој не само што ја трга нечистотијата, туку и ја намалува температурата на главата на ласерот. Така ефикасно ја штити ласерската леќа и го продолжува животниот век на леќата. Покрај азот, се користи и аргон. Ако нема инертен гас, можно е краткорочно да се користи и воздушна пумпа со филтер масло-вода.

4. Ласерско + хемиско отстранување на ‘рѓа

Прво, користете ласер за да ја тргнете нечистотијата. Потоа употребете некорозивен хемиски реагенс за отстранување на ‘рѓата.

Меѓу горенаведените 4 вообичаени начини, „ласер + инертен гас“ е моментално главното решение за ласерско чистење. Особено комбинацијата на рачен ласерски отстранувач на ‘рѓа со инертен гас.

Одлични две машини за отстранување на метална рѓа со ласер

Безбеден ласерски отстранувач на ‘рѓа

Ова е најпопуларниот ласерски чистач за продажба во РАДЕК. Ласер со Raycus 100w или 200w за отстранување на ‘рѓа. Со користење на рачниот скенер, погодно е ласерско чистење на предмети. Обично, ширината на скенирањето е околу 10 mm до 80 mm, а понекогаш и до 100 mm.

Од горенаведеното видео, можете јасно да се види дека нашата машина за ласерско чистење може да ја отстрани нечистотијата и ‘рѓата и од метал и од цевки. Притоа, во текот на целиот работен процес нема штетни гасови. Овој ласер потполно е безбеден и еколошки.

 Ласер за сечење, заварување и чистење

Ова е најновата технологија за ласерско чистење во 2023 година. Покрај функцијата за ласерско чистење, има и функции на ласерско заварување и ласерско сечење. Три главни ласерски технологии се комбинирани во само една мала машина. Можете рачно да смените три различни ласерски глави за да користите различни режими на ласерска обработка. Воедно, ласерската моќност е многу поголема од обичниот ласерски отстранувач на ‘рѓа, од 10 до 20 пати.

Следното видео ќе ви покаже како машината за ласерско чистење од 1000w работи на нерѓосувачки челик, јаглероден челик и алуминиум.

Ласерскиот систем за чистење може да се користи за отстранување на боја, отстранување на ‘рѓа, отстранување дамки, отстранување на бигор итн. Флексибилен е и удобен за ракување.

Употреба на машината за отстранување на рѓа со ласер

Ласерски машини за отстранување ‘рѓа е добра идеја за чистење, и има широк спектар на материјали. Во исто време, опремата за чистење троши малку енергија за време на обработката. Лесно може да се справи дури и со години тешко отстранливи дамки. Покрај тоа, може да ја отстрани и ‘рѓата и нема да му наштети или да реагира со работното парче. Намалувањето на бројот на отпаднати производи од ‘рѓосано железо може да ги намали економските трошоци.

1. Метална облога и чистење на боја

Ласерот за чистење може брзо да ги отстрани слоевите боја и премази од металните површини. Лесно се ракува и брзо се поставува, без прашина, без хемиски реагенси и без чистење. Карактеристично за ласерот за чистење е тоа што има: мултифункционална рачна и ергономски дизајнирана ласерска глава, мек кабел со оптички влакна за пренос на зрак, компактен систем, заштеда на простор, лесно пренослив и еколошки.

blank

2. Чистење на мувла

CNC машината за ласерско чистење може да исчисти мувла на различни површини. Ги има следните предности: заштеда на абразивни трошоци, немеханички контакт, нема оштетување, нема третман за предзагревање, може да се чистат и топли и ладни калапи, заштита на животната средина, нема секундарни загадувачи, ниски трошоци одржување и не произведува бучава.

blank

3. Чистење на маснотии и оксиди

Може брзо да отстрани маснотии, смола, лепило, прашина, дамки, остатоци и разни оксиди. Патем, брзината на отстранување е до 80 cm² / s. И ласерот нема да ја оштети облогата, создавајќи метална површина без оксид. Ефикасно е и за материјали кои не апсорбираат ласерска светлина, како што се дамки од масло, маснотии, средства за ослободување на восок итн.

blank

4. Чистење на воздухопловните компоненти

Во соработка со воздушната индустрија, ласерите можат ефикасно да чистат никел, не’рѓосувачки челик, алуминиум, калапи од челик со висока цврстина и делови без да ја оштетат подлогата.

blank

5. Чистење на оружје и опрема

Технологијата за ласерско чистење е широко користена во одржувањето на оружјето. Системот за ласерско чистење може ефикасно и брзо да ја отстрани ‘рѓата. Понатаму, може да го избере делот за чистење за да реализира автоматизација за чистење. Со поставување на различни параметри, може да се формира густа заштитна оксидна фолија или слој за топење на метал за да се подобри јачината на површината и отпорноста на корозија. А отпадниот материјал не ја загадува околината. Освен тоа, може да се ракува и од далечина.

6. Чистење на историски артефакт

Tехнологијата за ласерско чистење се користи и за чистење на камен, бронза, слики, керамика, предмети од слонова коска, текстил и друго. На пример, може да се примени за отстранување мастило, камени наслаги, камени маснотии итн.  Технологијата за ласерско чистење е релативно блага технологија за чистење. Има добар ефект на чистење, мали несакани ефекти и е многу пријателски настроен кон околината. Меѓутоа, ако ласерската енергија е голема или ако поставките и работата на параметарот се погрешни, тоа може да предизвика и оштетување.

blank

  • blank
  • blank
  • blank
  • blank